Wens je een nieuwe zaak op te starten of een bestaande zaak te heropenen, dan vind je in de startersbrochure van Horeca Vlaanderen veel nuttige informatie.
Belangrijkste zaken waar elke horecazaak aan moet voldoen.
meld uw nieuwe zaak aan bij het gemeentebestuur en stuur een e-mail naar ondernemen@herent.be of neem telefonisch contact op met de dienst lokale economie.
Bijkomende informatie
uitbating
- bij een uitbating van meer dan 30 dagen: inschrijven in het KBO als vestigingseenheid, via een erkend ondernemingsloket.
Vergunningen
- een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen of exploitatie nodig voor je horecazaak?
- opent u een permanente horecazaak of een pop-up?
- toelating FAVV Voedselveiligheid:
- het vervaardigen, behandelen en/of de verkoop van levensmiddelen vereist een erkenning, toelating of registratie bij het FAVV.
Verzekering
- verzekering van objectieve burgerlijke aansprakelijkheid (OBA)
- Elk bedrijf dient verzekerd te zijn voor burgerlijke aansprakelijkheid. Deze verzekert je tegenover derden voor schade die zou worden aangericht en waarvoor je als zaakvoerder verantwoordelijk gesteld wordt. Bijvoorbeeld, een klant valt over een mat en breekt zijn pols. Of een kelner laat een schotel met drank vallen over de kledij van een klant.
Geluid & muziek
- geluidsnormen in een handelszaak of horecazaak
- Voor muziek afgespeeld in de onderneming moeten auteursrechten en nevenrechten, de zogenaamde billijke vergoeding betaald worden. U kan hiervoor terecht bij unisono.
Afval
- Een onderneming is verplicht om een contract af te sluiten met een erkende inzamelaar van gemengd bedrijfsafval.
Kansspelen
Bewegwijzering
organisatie evenement
- aanvraag toelating voor een openbaar toegankelijk evenement
- alle outdoor evenementen op openbaar domein
- alle openbaar toegankelijke outdoor evenementen op privaat domein.
- behalve voor fuiven is er geen meldingsplicht meer voor indoor evenementen.