Drankvergunning

Je kunt een drankvergunning aanvragen voor een vaste of reizende drankgelegenheid.

Alle toekomstige uitbaters van publieke inrichtingen (vaste drankslijterijen) en reizende drankslijterijen (bijvoorbeeld tapwagen, boten, treinen …) die van plan zijn gegiste en sterke dranken te schenken, moeten een drankvergunning hebben. Een drankvergunning geeft de uitbater de toestemming om gegiste dranken (dranken met een alcoholpercentage van minder dan 22°) en sterke dranken (meer dan 22°) te schenken in publieke inrichtingen als cafés, snackbars, restaurants … 
 

Voorwaarden

Om een vergunning te krijgen, moet je voldoen aan alle andere reglementering die van toepassing is op de uitbating van een drankgelegenheid. Je moet dus:

  • een stedenbouwkundig vergunde inrichting of een goedgekeurde reizende inrichting hebben
  • aan de moraliteitsvoorwaarden voldoen
  • met de brandveiligheid in orde zijn
  • aan de wettelijke hygiënevereisten voldoen
  • indien nodig een milieuvergunning klasse 2 hebben.

De drankgelegenheid moet gelegen zijn op het grondgebied van de gemeente Herent.

Let op! Van toepassing bij een vaste drankgelegenheid. De onderneming moet correct ingeschreven zijn in het KBO. Dit houdt in: een geldig en actief ondernemingsnummer, een geregistreerde vestiging op de aangevraagde locatie en de correcte NACEBEL code voor horeca.

Moet een restaurant over een drankvergunning beschikken?
Op basis van artikel 17 § 2 van het KB van 3 april 1953 worden ‘hotels, kosthuizen, restaurants en andere soortgelijke inrichtingen’ uitgesloten, ‘mits er geen gegiste dranken worden geschonken zonder maaltijd’. Voor zover aan die voorwaarde wordt voldaan, moet een restaurant niet beschikken over enige toelating voor het schenken van gegiste dranken.

Wat de sterke drank betreft is altijd een vergunning vereist als er sterke drank geschonken wordt, al dan niet bij de maaltijden. Maar evengoed is een restaurant vergunningsplichtig als sterke drank verwerkt wordt in gerechten (bv. sauzen) of dranken (bv. Irish coffee).

Procedure

Je vraagt de vergunning online aan via de gemeentelijke website. 
Vraag de drankvergunning minstens 15 werkdagen voor opening van je zaak aan. 
Je moet een moraliteitsattest toevoegen bij jouw aanvraag. 

Moraliteitsattest hier aanvragen


Bedrag

De vergunning is gratis.

Regelgeving

Wet betreffende de vergunning voor het verstrekken van sterke drank (B.S. 30 december 1983)

Vraag hier je drankvergunning aan voor een vaste drankgelegenheid

Vraag hier je drankvergunning aan voor een reizende drankgelegenheid

Wens je een drankvergunning in het kader van een evenement. Hiervoor kun je terecht bij dienst evenementen. Je kunt je aanvraag hier indienen.