Rommelmarkten en garageverkopen

Mag u als inwoner zomaar een rommelmarkt of garageverkoop organiseren? Wat zijn de regels? En vanaf wanneer hebt u een toestemming van de gemeente nodig? Hieronder vindt u alle informatie.

Voorwaarden

Ambulante handel

Ambulante handel (verkoop) is de officiële term die gebruikt wordt voor huis-aan-huisverkoop, verkoop op de openbare weg, op openbare markten of op andere plaatsen. Ambulant betekent letterlijk ‘zonder vaste standplaats’ of ook ‘rondtrekkend’. Een garageverkoop of rommelmarkt valt daaronder.

Verkoop van tweedehands artikels

Er mogen enkel tweedehands goederen verkocht worden. Het mag niet gaan om nieuwe goederen die u gekocht, gekweekt of geproduceerd heeft met de bedoeling om ze achteraf te verkopen.

Particuliere verkoop

U mag enkel verkopen als particulier zonder commercieel doel. U mag dus geen handelaar zijn, want als handelaar heeft u een leurkaart nodig.

De burgemeester moet voorafgaand toestemming geven aan manifestaties die verschillende niet-professionele verkopers verenigt (bijvoorbeeld een rommelmarkt). Deze kan ze voorbehouden aan niet-professionele verkopers of ze uitbreiden tot professionelen (houders van een leurkaart). 

Open eigen terrein

Een rommelmarkt of garageverkoop is toegelaten op privéterrein. U mag dus verkopen in een garage, in een (voor)tuin, veld of in een andere leegstaande ruimte.

Indien u uw spullen op het trottoir te koop stelt, dan verkoopt u op de openbare weg. Dan heeft u een toestemming van de burgemeester nodig. (zie hieronder 'procedure')

Occasioneel

Indien u elke week een uitverkoop houdt, lijkt dit al snel een echte handel. Zoldervoorraden en overschotten zijn niet onuitputtelijk, dus moeten dergelijke verkopen noodzakelijkerwijs occasioneel blijven. Een rommelmarkt is aanvaardbaar 1 à 2x per jaar.

Procedure

Toestemming nodig of melden aan de gemeente?

Geen toestemming vereist:
 • Indien de verkoop plaatsheeft op privéterrein.
 • Indien u dit maximaal 2 maal per jaar organiseert.
 • Indien er minder dan 10 buren/vrienden deelnemen aan de verkoop, op eigen privéterrein.
 • Als de totale opkomst gedurende de duur van het evenement nooit boven 200 personen uitstijgt.

Toestemming van de burgemeester vereist:

 • Indien u meer dan 2 x per jaar een verkoop organiseert.
 • Indien er meer dan 10 deelnemers zijn.
 • Indien er eet- en drankstanden worden voorzien.
 • Indien er gebruik gemaakt wordt van het openbaar domein (afsluiten straat of plein, gemeentelijke infrastructuur).
 • Indien er commerciële verkoop is (voorleggen leurkaart of ondernemingsnummer handelaar).
 • Indien er handelaars worden aangetrokken (voorleggen leurkaart of ondernemingsnummer handelaar).
 • Als de opkomst gedurende het evenement meer dan 200 personen bedraagt.

Hoe aanvragen of melden?

Online rommelmarkt aanvragen Evenementen, online aanvragenOnline rommelmarkt aanvragen Melding activiteit indoor, online aanvragen

Sluiten

De Kouter op afspraak en met een mondmasker

U bent welkom in De Kouter, maar enkel op afspraak. U kunt ook telefonisch een afspraak maken (016 85 30 20). Als u naar De Kouter komt moet u een mondmasker dragen en komt u het liefste alleen tenzij u begeleiding nodig hebt. Respecteer de andere voorzorgsmaatregelen.

Burgerzaken is enkel beschikbaar voor dringende zaken en enkel na telefonisch contact (016 85 30 20). Voor al uw andere vragen, verwijzen we u door naar ons thuisloket. Of u kunt de dienst burgerzaken bereiken per e-mail op burgerzaken@herent.be

Beperk uw en onze contacten, stel uw bezoek aan De Kouter uit als dat kan en gebruik het thuisloket. Daar kunt u heel wat dienstverlening van thuis uit aanvragen. Voor de dagelijkse werking helpt de gemeente u graag telefonisch verder. Meer info over het coronavirus vindt u hier.