Fietsatelier FietsJeVrij

Het lokaal bestuur streeft ernaar om personen in een financieel kwetsbare situatie zich te laten integreren in de samenleving. In samenwerking met de Fietsersbond Herent, Transitie Herent en lokale vrijwilligers faciliteert het lokaal bestuur het fietsatelier FietsJeVrij in de kelder van het lokaal dienstencentrum d'Ontmoeting, met als doel de fietsmobiliteit voor iedere Herentenaar te versterken.

De werking van het fietsatelier FietsJeVrij bestaat uit verschillende activiteiten: 

  • Het organiseren van fietslessen;
  • Het aanreiken van handvaten om zelf een fiets te herstellen;
  • Het aanbieden van tweedehandsfietsen voor personen met een beperkt budget;
  • Het ontlenen, ruilen en herstellen van kinderfietsen via het project VeloKadee;

Het fietsatelier is iedere maandagavond geopend van 19 tot 21 uur onder Casa Manuel, Van Bladelstraat 47 Herent. Op feestdagen is het fietsatelier gesloten. 

Leren fietsen

Vanaf zaterdag 6 april 2024 tot en met zaterdag 29 juni 2024 kan je fietslessen volgen. De lessen gaan door op zaterdagen van 11 tot 12 uur naast het Lokaal Dienstencentrum (LDC). Je mag vrij inlopen voor de lessen. 

De fietslessen worden gegeven door experts en lopen bij voorkeur in samenwerking met buddy’s zodat nieuwe fietsers na hun lessen verder kunnen blijven oefenen in het verkeer.

Wil je graag deelnemen aan de fietslessen? Neem dan contact op met het fietsatelier: fietsjevrij@gmail.com. 

Zelf herstellen van fietsen 

Wil je graag je fiets zelf herstellen, maar heb je wat hulp nodig? Dan kan je terecht in het fietsatelier. De vrijwilligers geven je graag advies. Breng je vervangonderdelen wel zelf mee. Kom naar het atelier op maandagavond. Of mail naar fietsjevrij@gmail.com.

Schenken van een (degelijke) fiets

Wil je een fiets (in goede staat) schenken aan personen met een te laag budget? Breng hem naar het atelier op maandagavond of stuur een mail naar fietsjevrij@gmail.com om verder af te spreken. 

Aankopen van een tweedehandsfiets 

Vanaf 2024 is het mogelijk dat inwoners die begeleid of ondersteund worden door het Sociaal Huis een tweedehandsfiets met fietsslot aan een voordelige prijs kunnen aankopen in het fietsatelier. Voor herstellingen aan deze tweedehandsfiets kan men ook steeds terecht bij Fietsjevrij. Dit gebeurt in samenwerking met vzw Velo. Het werk is gratis, de onderdelen zijn betalend. Meer info kan je vinden op deze pagina. 

Ontlenen van kinderfietsen 

Vanaf september 2023 maakt het fietsatelier verbinding met het project VeloKadee. Iedere ouder kan vanaf dat moment in het atelier terecht om een kinderfiets te ontlenen, om te wisselen, te laten herstellen of een (nieuw) abonnement af te sluiten. 

Heb je een andere vraag over fietsen, maar weet je niet aan wie je ze kan stellen? Kom naar het atelier op maandagavond. Of mail naar fietsjevrij@gmail.com.

Uitzonderingen

Het fietsatelier is gesloten op feestdagen.