Wateroverlast, omgeving Bijlokstraat

De gemeente onderzoekt de meldingen en tracht via deze officiële productpagina haar inwoners zo snel en correct mogelijk te informeren.

Update 2 juni 2025

Zoals tijdens de infoavond van 29 april 2025 werd aangekondigd, zal het college van burgemeester en schepenen een studiebureau aanstellen. Dit bureau kan bewoners technisch ondersteunen om de (grond)wateroverlast in hun kelder te beperken. Het college keurde de procedure voor de aanstelling van zo’n studiebureau goed.

Onze hydroloog, professor Patrick Willems, gaf tijdens de infoavond een presentatie over de studie die hij heeft uitgevoerd. Je vindt deze presentatie onderaan de pagina. Professor Willems bakende een zone af waarbinnen de stopzetting van de waterwinning mogelijks een mede-oorzaak was van de (grondwater)overlast in de kelders.

De bewoners van deze zone krijgen prioriteit als ze gratis hulp van het studiebureau wensen bij de keuze van de beste techniek om hun woning in de toekomst te beschermen tegen insijpelend water. Als alles goed loopt, start het bureau begin augustus met huisbezoeken. We schrijven de mensen die gratis begeleiding kunnen krijgen persoonlijk aan eens er een studiebureau is gekozen. Als het voorziene budget niet werd opgebruikt, krijgen ook mensen van buiten deze zone de kans om zo’n advies aan te vragen.

In tussentijd maken wij ook werk van een gemeentelijke subsidie voor werken die worden uitgevoerd om de kelder waterdicht te maken. Deze subsidie kan, als er is voldaan aan de voorwaarden, worden aangevraagd door alle inwoners van Herent

Je kan ook nog steeds tussenkomen in de lopende gerechtelijke procedure. Onderaan deze pagina vind je een handleiding die je hierbij stap per stap begeleidt.

Update 29 april 2025 - infomoment grondwateroverlast omgeving Bijlokstraat

Nota's en slides van deze avond vind je terug onderaan.

Op maandagavond 28 april organiseerde de gemeente Herent een goed bijgewoonde infoavond voor de bewoners rond de waterwinning in de Bijlokstraat. Aanleiding is de toegenomen wateroverlast in de buurt sinds de definitieve stopzetting van de grondwaterwinning door De Watergroep. Tijdens de bijeenkomst werden de aanwezigen geïnformeerd over de oorzaken, de juridische situatie en de concrete acties die de gemeente onderneemt.

Oorzaken: combinatie van stopzetting waterwinning en uitzonderlijk natte weersomstandigheden

Professor Patrick Willems, hydroloog en aangesteld door de gemeente, gaf een heldere toelichting over de onderzoeksresultaten. Zijn studie toont aan dat de wateroverlast in hoofdzaak te wijten is aan de combinatie van twee factoren:

  • De stopzetting van de grondwaterwinning langs de Bijlokstraat leidde tot een stijging van het grondwaterpeil met gemiddeld 1,5 tot 2 meter in de meest getroffen gebieden.
  • De uitzonderlijke neerslag sinds oktober 2023 – de natste periode sinds het begin van de metingen in 1833 – versterkte deze stijging nog met ongeveer 0,5 meter.

Uit de simulaties en metingen blijkt dat zonder de stopzetting van de waterwinning de huidige wateroverlast veel minder ernstig zou zijn geweest.

Juridische stappen

Advocaat meester Dekeuster gaf een overzicht van de juridische stappen die door de gemeente zijn ondernomen. Na een verzoeningsprocedure, die tot maart 2025 liep, werd op 28 april een nieuwe procedure opgestart bij het vredegerecht. Daarin wordt gevraagd om de verantwoordelijkheid en eventuele schadevergoedingen vast te leggen.
Inwoners kunnen zich nog bij de procedure aansluiten. Een handleiding is beschikbaar helemaal onderaan deze website of rechtstreeks via: Handleiding indienen verzoekschrift tot vrijwillige tussenkomst o.b.v. artikel 813 Ger.W. [436,1Kb] (pdf).

Actieplan van de gemeente: vier krachtlijnen

  1. Aanstellen van een gespecialiseerd studiebureau: Een studiebureau zal per woning technische aanbevelingen formuleren om wateroverlast te beperken.
  2. Uitwerken van een subsidiereglement: Er komt een subsidiereglement dat inwoners financieel ondersteunt bij het klimaatrobuust maken van hun kelder. De voorwaarden worden de komende maanden verder gefinaliseerd. Zowel nieuwe aanpassingen als werken uitgevoerd in 2024 komen in aanmerking. Er wordt extra aandacht besteed aan sociaal kwetsbare inwoners.
  3. Opstellen van een hemelwater- en droogteplan: De gemeente werkt aan een plan om beter voorbereid te zijn op extreme
    weersomstandigheden. Voorbeelden zijn de aanleg van waterbekkens en het ontharden
    en vergroenen van publieke ruimte.
  4. Samenwerking met Aquafin: Via een project met Aquafin wordt de riolering tussen de Bijlokstraat en de Wijgmaalse Steenweg verbonden. Dit vermazingsproject omvat extra buffering en infiltratie van hemelwater. Er wordt onderzocht of bijkomende maatregelen, zoals het heropenen van grachten, mogelijk zijn.
    Gemeente blijft inzetten op communicatie en ondersteuning

De gemeente Herent zal blijven inzetten op heldere communicatie via de gemeentelijke website, sociale media en gerichte brieven voor inwoners.

Update 27 februari 2025 - Mail die is verstuurd naar de inwoners die zich hebben gemeld via het meldingsformulier

Betreft: Update over de wateroverlast in de omgeving Bijlokstraat

Geachte mevrouw, geachte heer,

U ontvangt deze mail omdat u zich bij de Gemeente Herent hebt aangemeld gezien u als inwoner door de wateroverlast in de omgeving van de Bijlokstraat bent getroffen.

Er zijn voldoende redenen om aan te nemen dat deze wateroverlast mede het gevolg is van de stopzetting van de grondwaterwinning door De Watergroep.

Stand van zaken

De gemeente Herent is betrokken bij een verzoeningsprocedure bij de Vrederechter in Leuven, samen met De Watergroep en een groot aantal getroffen inwoners. Tijdens de laatste zitting op 24 februari 2025 is gebleken dat een minnelijke schikking met De Watergroep geen kans op slagen lijkt te hebben. Daarom zal de gemeente een gerechtelijke procedure starten bij de bevoegde rechtbank.

Wat betekent dit voor u?

  • Gemeentelijke rechtszaak: De gemeente zal een procedure opstarten tegen De Watergroep. Een aantal getroffen inwoners zal worden opgenomen in de dagvaarding om voldoende rechtsbelang te garanderen. Deze inwoners worden hier afzonderlijk over geïnformeerd.
  • Vrijwillige aansluiting: Andere getroffen inwoners kunnen zich vrijwillig bij de procedure aansluiten. Zodra de procedure loopt, ontvangt u een modelverzoekschrift en een handleiding om dit in te dienen bij de rechtbank.

Onderzoek en maatregelen

  • De gemeente heeft een hydroloog aangesteld. Ook enkele inwoners laten zich bijstaan door een expert. Beide deskundigen werken samen om de impactzone van de wateroverlast te bepalen.
  • Er wordt een actieplan opgesteld met maatregelen op korte en lange termijn om de grondwaterstanden te verlagen.
  • Voor de korte termijn is de installatie van bronbemalingen aangewezen. Bronbemaling is een proces waarbij op verschillende plaatsen grondwater wordt opgepompt en via een leiding wordt afgevoerd, om plaatselijk en tijdelijk de grondwaterspiegel te verlagen. Zodra de experten de beste plaatsen daarvoor bepaald hebben, zal de gemeente Herent de bemalingen zo vlug mogelijk laten beginnen.

Hoe verder?

Wij vragen nog even uw geduld en houden u op de hoogte van de verdere ontwikkelingen. De gemeente zet zich in om zo snel mogelijk tot een oplossing te komen.

Aarzel niet om deze informatie ook te bezorgen aan andere bewoners van het betrokken gebied.

Update 31 januari 2025 - persbericht van de Schepen van Waterwerken

Sinds begin 2024 ontving de gemeente veel klachten over natte kelders in de omgeving van de Bijlokstraat. Deze wateroverlast werd in verband gebracht met de stopzetting van de waterwinning door De Watergroep.

De gemeente is samen met enkele burgers betrokken bij een verzoeningszitting met De Watergroep. Tijdens de laatste zitting op 18 november 2024 heeft de gemeente het initiatief genomen om een hydroloog te zoeken. Deze offertevraag liep gedurende de maand januari en op maandag 10 februari wordt deze aangesteld. Hij krijgt de opdracht om enerzijds de oorzaken van de hoge grondwaterstanden te verklaren en anderzijds maatregelen aan te bevelen. 

De uitkomst en de termijn van deze verzoeningspoging zijn, door het vrijblijvende karakter, onzeker. Ondertussen is de situatie voor veel inwoners bijzonder precair geworden: verzakkingen, schade aan woningen en vrees voor gezondheidsproblemen. Daarom besloot de gemeente om een kort geding tegen De Watergroep aan te spannen. Via deze spoedprocedure wil de gemeente De Watergroep dwingen om op korte termijn de pompen tijdelijk weer op te starten om de acute situatie aan te pakken.

Een gerechtsdeurwaarder is bij enkele inwoners de schade gaan opmeten. Dit verslag werd aan de advocaat overgemaakt, die de procedure maandag 3 februari zal opstarten middels een officiële ingebrekestelling. 

Via een samenaankoop willen we de inwoners ondersteunen bij het waterdicht maken van hun kelders. Het grondwater moet echter voldoende gezakt zijn om deze werkzaamheden te kunnen uitvoeren. Het heropstarten van de pompen kan hierbij een doorslaggevende rol spelen.

In het voorjaar plannen we een inwonersoverleg om de getroffen Herentenaren verder te informeren.

Update 28 januari 2025 - info over de lopende procedure

We krijgen verschillende vragen over de lopende procedure bij de vrederechter en hoe je hierbij kan aansluiten. Via een verzoeningsprocedure proberen we in overleg en samen met De Watergroep te zoeken naar de beste aanpak. Hier vind je meer informatie.

De verzoening

Een verzoeningszitting vindt plaats achter gesloten deuren in de raadkamer. De zitting is gratis, verloopt zonder formaliteiten en de partijen besparen er zich een dure en tijdrovende procedure mee. Wanneer je tot een akkoord komt, wordt het akkoord een proces-verbaal: dit document heeft dezelfde kracht als een vonnis van de rechtbank. Je zal je dus strikt aan dit proces-verbaal moeten houden, want als je dat niet doet, is een gedwongen uitvoering mogelijk.

Het grote nadeel van verzoening of minnelijke schikking is dat er geen verplichting is om erop in te gaan. Dit betekent dus dat wanneer je een poging tot verzoening wil doen met je schuldeiser, je verhuurder, je echtgenoot... ze niet verplicht zijn om naar de rechtbank te gaan. Als ze niet gaan, kunnen ze hiervoor niet gesanctioneerd worden. Het voordeel is dat deze bemiddeling wel volledig gratis is.

De oproeping in verzoening is een snelle en kosteloze manier om kleine geschillen bij de vrederechter trachten op te lossen. Bij juridisch eenvoudige geschillen kan u dit zelfs doen zonder advocaat.

Als de verzoening niet lukt, kan de gerechtelijke procedure worden opgestart. U zal dan via een normale procedure (via dagvaarding of verzoekschrift) een vonnis moeten bekomen.

Hier vind je meer informatie over de vrederechter en wat hij zoal doet. Deze pagina gaat specifiek in op de verzoening zelf.

Aansluiten bij de lopende procedure?

Dit kan op de volgende manieren:

  1. via een brief
  2. zelf naar de griffie van het Vredegerecht gaan en om verzoening vragen

De brief kan je sturen naar:

Vredegerecht van het eerste kanton Leuven

Vaartstraat 24

3000 Leuven

Vred.leuven1-2-3@just.fgov.be

In je brief vermeld je minstens het volgende:

  • je naam, voornaam en adres;
  • de identiteit (naam en voornaam) en het adres van de tegenpartij die je wil laten oproepen: Gemeente Herent – Spoorwegstraat 6, 3020 Herent / De Watergroep – Vooruitgangstraat 189, 1030 Brussel.
  • een korte uiteenzetting van de feiten;
  • wat je wil bereiken (bijvoorbeeld dat de tegenpartij je een bepaald bedrag betaalt);
  • dat je vraagt dat de partijen opgeroepen worden om een verzoening te proberen te bereiken.

 

Gelieve zeker te vermelden dat je wil tussenkomen in een lopende verzoekingspoging i.v.m. de stopzetting van het waterproductiecentrum te Bijlokstraat 65, Herent (dossiernr. 24D339).

Update 22 januari 2025 - onderhandelingen met de Watergroep

We krijgen regelmatig meldingen van overlast door grondwater in woningen in en rond de Bijlokstraat. Hierin wordt regelmatig de link gelegd met de stopzetting van de waterwinning door De Watergroep. Deze kwam er omdat de waterkwaliteit volgens De Watergroep niet langer stabiel genoeg was om te voldoen aan de strenge kwaliteitseisen. Op deze beslissing heeft de gemeente helaas geen invloed.

Wij menen wel dat De Watergroep dit niet goed heeft aangepakt. Ze stopten met pompen zonder bewoners vooraf te waarschuwen of te onderzoeken wat de gevolgen hiervan zijn. Hierdoor konden mensen geen maatregelen nemen, wat nu voor schade en overlast zorgt. Daarom heeft de gemeente samen met een aantal inwoners een rechtszaak aangespannen bij de vrederechter. De volgende zitting is in februari.

Om de onderhandelingen met De Watergroep een kans te geven, willen we deze in de rechtbank voeren, niet via sociale media.

We raden je aan je schade aan te geven bij je verzekeraar. Mogelijks zit er rechtsbijstand in je verzekering. Deze kun je gebruiken om aan te sluiten bij de lopende procedure tegen De Watergroep. Hou alle belangrijke documenten, foto’s en andere informatie goed bij.

We meten regelmatig hoe hoog het grondwater staat en vergelijken dat met oude gegevens. Een specialist, een hydroloog, zal deze cijfers bekijken om na te gaan hoeveel het stoppen met pompen precies heeft bijgedragen aan het probleem. Vorig jaar regende het ook erg veel, wat zeker een rol speelt bij de hoge grondwaterstand.

Via een dagvaarding in kort geding proberen we De Watergroep te dwingen om de pompen opnieuw op te starten en zo de grondwaterstand te verlagen. Dit is een tijdelijke oplossing die bewoners hopelijk de kans geeft om de nodige maatregelen te nemen. We moeten er immers rekening mee houden dat de grondwaterstanden hoog zullen blijven.

Woningen kunnen hiertegen worden beschermd door kelders waterdicht te maken. Onder bepaalde voorwaarden kan je hiervoor financiële steun krijgen van de Vlaamse overheid. Bij het WoonEnergieloket kan je nagaan of je hiervoor in aanmerking komt. We onderzoeken ook een groepsaankoop voor het waterdicht maken van kelders. Tot die tijd kan je zandzakjes ophalen in de loods naast het gemeentehuis. Dit kan op werkdagen van 8 tot 12 uur en van maandag tot en met donderdag ook van 13 tot 15 uur.

De gemeente blijft ook zoeken naar andere oplossingen om het grondwaterpeil onder controle te houden.

We houden je op de hoogte via deze pagina. Zodra we meer weten over mogelijke oplossingen, organiseren we een buurtvergadering om deze te bespreken.

Meer info

Melding doen

In een eerste fase wilden we zoveel mogelijk meldingen verzamelen van buurtbewoners om het probleem aan te kaarten en druk te zetten bij De Watergroep. Daarom werd er een meldingsformulier geplaatst op de website. Nu de procedure loopt, voegen loutere meldingen weinig extra bewijskracht toe. Daarom willen we vragen om onderstaand formulier enkel te gebruiken voor nieuwe meldingen.

https://www.herent.be/thuisloket/formulier/903/melding-wateroverlast-waterwinningsgebied

Je kunt ook rechtstreeks klacht indienen bij De Watergroep zelf via https://www.dewatergroep.be/nl-be/contact/klachtenformulier

Grondwaterniveau 

Het grondwaterniveau is dynamisch, het stijgt en daalt onder invloed van meerdere factoren zoals de seizoenen en natte en droge perioden. Via volgende link kun je zelf de actuele grondwaterstanden vergelijken met die van vorig jaar. Hieruit blijkt dat er in heel Vlaanderen een opmerkelijke stijging is van de grondwaterstanden: https://www.dov.vlaanderen.be/page/actuele-grondwaterstandindicator

Veelgestelde vragen

Wat is de juiste reden voor de stopzetting van de waterwinning?

De waterkwaliteit van de grondwaterwinning was niet langer stabiel genoeg om te voldoen aan de strenge kwaliteitseisen. De boorputten slijmden regelmatig toe zodat het niet opportuun meer bleek om het productiecentrum draaiende te houden.

Stopzetting is dit zeer tijdelijk, tijdelijk of definitief?

De Watergroep heeft de waterwinning aan de Bijlokstraat vanaf 1 april 2024 definitief stopgezet.

Heeft De Watergroep de gemeente zelf geïnformeerd over het stopzetten van deze waterwinning of is de gemeente daar zelf moeten achterkomen? 

De gemeente heeft na herhaaldelijke vragen bij De Watergroep de informatie over het stoppen met pompen vernomen.

Er zou vanuit de gemeente reeds overleg zijn met de Watergroep, wat is er uit dit overleg gekomen?

De grondwaterstanden worden de komende weken verder opgemeten en geanalyseerd.

Is De Watergroep bereid om op kort termijn de waterwinning te hernemen?

Neen.

Werd de gemeente op de hoogte gebracht van het afzetten van de pompen door De Watergroep? Eerst had men het in december over een panne.

Neen.

Werden de inwoners in ons gebied op de hoogte gebracht?

Neen, de gemeente noch de inwoners werden hiervan op de hoogte gebracht.

Waarom werd er gestopt met het pompen op het moment dat het grondwater al zo hoog stond?

De vergunning, afgeleverd door de provincie Vlaams-Brabant, liep ten einde.

Als De Watergroep nu pas metingen uitvoert, lijkt mij dit redelijk laat: nadat de inwoners in de problemen kwamen.

De Watergroep heeft zich geëngageerd om metingen in de peilbuizen van nu en het verleden te analyseren, zodat we een beter beeld hebben van de impact van het stoppen van de pompen en dit ondanks de uitzonderlijk hoge grondwaterstanden. Binnen enkele weken zouden we hiervan het resultaat ontvangen.

Waarom is er dan ineens geen vergunning meer?

De waterkwaliteit van de grondwaterwinning was niet langer stabiel genoeg om te voldoen aan de strenge kwaliteitseisen. Daarnaast hadden we regelmatig te maken met putverstoppingsproblematiek waardoor we de nodige debieten niet kunnen oppompen. Daarom werd de vergunning van de grondwaterwinningen niet verlengd.

Wat waren dan de triggers om van vergunning naar geen vergunning te gaan?

De vergunning is afgelopen en De Watergroep heeft geen initiatief genomen om hun vergunning te vernieuwen.

Werd de vergunning eenzijdig niet verlengd? (En door wie ?)

Als vergunningverlener kunnen wij dit niet initiëren. Gelet dat een milieuvergunning klasse 1 nodig is, moet de provincie Vlaams-Brabant dergelijke aanvraag behandelen (gemeente kan louter adviseren hierin).

Kan ik terecht bij mijn verzekering voor de geleden schade?


Je checkt best je woonverzekeringspolis om na te gaan of de schade door grondwater ook gedekt is.

Tot waar strekt het waterwinningsgebied rond de Waterwinningscentrale aan de Bijlokstraat zich uit?

Het lokaal bestuur Herent verwijst hiervoor naar het plannetje of je kunt de straat ook opzoeken via de volgende link: https://www.dov.vlaanderen.be/portaal/?module=verkenner&bm=138b4479-1ea2-4af5-b45d-5ace214ab45a

Wat met bewoners die geen toegang tot het internet of Facebook hebben? Krijgen zij dan een folder of brief met informatie in de bus?

Inwoners kunnen de afdeling infrastructuur telefonisch bereiken via 016 85 30 20 tijdens de openingsuren van het gemeentehuis. We voorzien nog om in de getroffen straten bewonersbrieven te bussen.