De gemeente Herent ontvangt sinds 2 januari 2024 verschillende meldingen in verband met wateroverlast in kelders, in het merendeel van de gevallen in het waterwinningsgebied (beschermingszone III). In deze meldingen wordt vooral beweerd dat de wateroverlast gelinkt is aan de stopzetting van het waterproductiecentrum.
De gemeente onderzoekt de meldingen en tracht via deze officiële productpagina haar inwoners zo snel en correct mogelijk te informeren.
Communicatie
De Watergroep heeft op 20 mei 2024 het lokaal bestuur Herent het volgende meegedeeld:
Wij hebben onze waterwinning aan de Bijlokstraat vanaf 1 april 2024 definitief stopgezet. De waterkwaliteit van de grondwaterwinning was niet langer stabiel genoeg om te voldoen aan de strenge kwaliteitseisen. Daarnaast hadden we regelmatig te maken met putverstoppingsproblematiek waardoor we de nodige debieten niet kunnen oppompen. Daarom werd de vergunning van de grondwaterwinningen niet verlengd. Het waterproductiecentrum wordt op termijn afgebroken.
Naar aanleiding van deze mededeling hebben onze diensten met de bevoegde schepen Maarten Forceville samengezeten en beslist om de meldingen van onze burgers te registreren, te bundelen en aan De Watergroep voor te leggen. Hiervoor werd een nieuw meldingsformulier op onze website geplaatst: https://www.herent.be/thuisloket/formulier/903/melding-wateroverlast-waterwinningsgebied.
Aan De Watergroep werd op dat moment ook gevraagd om metingen uit het verleden en metingen sinds het stopzetten van de pompen in de peilbuizen te analyseren zodat we ons een beter beeld kunnen vormen van de impact van het stoppen van de pompen op de grondwaterstand én dit ondanks de uitzonderlijk hoge grondwaterstanden door de aanhoudende regen van de voorbije 7 maanden. De Watergroep liet weten dat zij de grondwaterpeilen in de omgeving van de waterwinning nog minstens tot eind van dit jaar verder zullen opvolgen.
Er werd eveneens het advies van Aquafin betreffende de stopzetting drinkwaterwinning opgevraagd.
Het volledige advies vind je hier
Het grondwaterniveau is dynamisch, het stijgt en daalt onder invloed van meerdere factoren zoals de seizoenen en natte en droge perioden. Via volgende link kun je zelf de actuele grondwaterstanden vergelijken met die van vorig jaar. Hieruit blijkt dat er in heel Vlaanderen een opmerkelijke stijging is van de grondwaterstanden: https://www.dov.vlaanderen.be/page/actuele-grondwaterstandindicator
Initiatieven van het lokaal bestuur Herent ter ondersteuning van burgers met een waterproblematiek:
Het onbeperkt beschikbaar stellen van zandzakjes. Deze kunnen afgehaald worden tijdens de werkuren in de loods, te 3020 Herent, Spoorwegstraat 8, van maandag tot donderdag van 8 tot 12 uur en van 13 tot 15 uur. Op vrijdag is dat van 8 tot 12 uur.
Deze productpagina werd opgemaakt om onze inwoners te informeren. Zodra we nieuwe info hebben, actualiseren we hem.
De getroffenen kunnen zich via het volgend meldingsformulier registreren: https://www.herent.be/thuisloket/formulier/903/melding-wateroverlast-waterwinningsgebied
De ontvangen meldingen worden gebundeld en geanonimiseerd doorgestuurd naar De Watergroep.
Zelf kun je rechtstreeks klacht indienen bij De Watergroep via deze link: https://www.dewatergroep.be/nl-be/contact/klachtenformulier
Meer info
Veelgestelde vragen
Wat is de juiste reden voor de stopzetting van de waterwinning?
De waterkwaliteit van de grondwaterwinning was niet langer stabiel genoeg om te voldoen aan de strenge kwaliteitseisen. De boorputten slijmden regelmatig toe zodat het niet opportuun meer bleek om het productiecentrum draaiende te houden.
Stopzetting is dit zeer tijdelijk, tijdelijk of definitief?
De Watergroep heeft de waterwinning aan de Bijlokstraat vanaf 1 april 2024 definitief stopgezet.
Heeft De Watergroep de gemeente zelf geïnformeerd over het stopzetten van deze waterwinning of is de gemeente daar zelf moeten achterkomen?
De gemeente heeft na herhaaldelijke vragen bij De Watergroep de informatie over het stoppen met pompen vernomen.
Er zou vanuit de gemeente reeds overleg zijn met de Watergroep, wat is er uit dit overleg gekomen?
De grondwaterstanden worden de komende weken verder opgemeten en geanalyseerd.
Is De Watergroep bereid om op kort termijn de waterwinning te hernemen?
Neen.
Werd de gemeente op de hoogte gebracht van het afzetten van de pompen door De Watergroep? Eerst had men het in december over een panne.
Neen.
Werden de inwoners in ons gebied op de hoogte gebracht?
Neen, de gemeente noch de inwoners werden hiervan op de hoogte gebracht.
Waarom werd er gestopt met het pompen op het moment dat het grondwater al zo hoog stond?
De vergunning, afgeleverd door de provincie Vlaams-Brabant, liep ten einde.
Als De Watergroep nu pas metingen uitvoert, lijkt mij dit redelijk laat: nadat de inwoners in de problemen kwamen.
De Watergroep heeft zich geëngageerd om metingen in de peilbuizen van nu en het verleden te analyseren, zodat we een beter beeld hebben van de impact van het stoppen van de pompen en dit ondanks de uitzonderlijk hoge grondwaterstanden. Binnen enkele weken zouden we hiervan het resultaat ontvangen.
Waarom is er dan ineens geen vergunning meer?
De waterkwaliteit van de grondwaterwinning was niet langer stabiel genoeg om te voldoen aan de strenge kwaliteitseisen. Daarnaast hadden we regelmatig te maken met putverstoppingsproblematiek waardoor we de nodige debieten niet kunnen oppompen. Daarom werd de vergunning van de grondwaterwinningen niet verlengd.
Wat waren dan de triggers om van vergunning naar geen vergunning te gaan?
De vergunning is afgelopen en De Watergroep heeft geen initiatief genomen om hun vergunning te vernieuwen.
Werd de vergunning eenzijdig niet verlengd? (En door wie ?)
Als vergunningverlener kunnen wij dit niet initiëren. Gelet dat een milieuvergunning klasse 1 nodig is, moet de provincie Vlaams-Brabant dergelijke aanvraag behandelen (gemeente kan louter adviseren hierin).
Kan ik terecht bij mijn verzekering voor de geleden schade?
Je checkt best je woonverzekeringspolis om na te gaan of de schade door grondwater ook gedekt is.
Hoeveel geregistreerde meldingen werden er tot op heden ontvangen?
Op 13 juni 2024 zijn er 118 meldingen in het waterwinningsgebied te Herent geregistreerd en 3 meldingen op het grondgebied van de Stad Leuven.
Tot waar strekt het waterwinningsgebied rond de Waterwinningscentrale aan de Bijlokstraat zich uit?
Het lokaal bestuur Herent verwijst hiervoor naar het plannetje of je kunt de straat ook opzoeken via de volgende link: https://www.dov.vlaanderen.be/portaal/?module=verkenner&bm=138b4479-1ea2-4af5-b45d-5ace214ab45a
Wat met bewoners die geen toegang tot het internet of Facebook hebben? Krijgen zij dan een folder of brief met informatie in de bus?
Inwoners kunnen de afdeling infrastructuur telefonisch bereiken via 016 85 30 20 tijdens de openingsuren van het gemeentehuis. We voorzien nog om in de getroffen straten bewonersbrieven te bussen.