Woon gezond, geef lucht aan je huis

In de koudere periodes van het jaar zijn we sneller geneigd om ramen en deuren goed dicht te houden. Als je weet dat je eigenlijk het grootste deel van je tijd binnen doorbrengt, dan weet je natuurlijk dat het heel belangrijk is voor je gezondheid om te zorgen voor gezonde, frisse lucht binnen.

Luchtvervuiling in je huis?

Dagelijks brengen we heel wat tijd binnen door. In Vlaanderen is dat gemiddeld zo'n 85% van onze tijd, waarvan het grootste deel thuis. Het is dan ook logisch dat de verse, gezonde lucht binnen snel is opgebruikt. Niet alleen door te ademen, maar ook door te koken, poetsen, douchen, roken of klussen, komen er stoffen in de lucht die jou of je familie ziek kunnen maken. Vermijd daarom producten met gevarensymbolen en hou sigarettenrook uit je woning. Verlucht extra tijdens en na het douchen, koken, poetsen of klussen.

Ventileren of verluchten?

Door te ventileren laat je voortdurend verse lucht binnen. Dit doe je door een ventilatiesysteem of door de ventilatieroosters open te laten staan. Eventueel kan dit ook via een raam op een kier of een kiep te zetten. Ventileren doe je best 24 uur per dag.

Door te verluchten zorg je ervoor dat er op korte tijd veel frisse lucht binnenkomt.

Verluchten = energieverspilling?

Je hoort wel eens dat verluchten volledige energieverspilling is omdat je dure warme lucht naar buiten laat ontsnappen. Dit is niet correct: verluchten brengt vochtige lucht naar buiten en drogere lucht naar binnen. Het opwarmen van verse, droge lucht kost minder energie dan het opwarmen en warm houden van vochtige binnenlucht. Om het energieverlies maximaal te beperken investeer je het beste in ventilatieroosters of een ventilatiesysteem.

Een proper ventilatiesysteem = propere lucht

Heb je een ventilatiesysteem of ventilatieroosters in je woning, zorg er dan voor dat dit goed onderhouden is. Raadpleeg bij twijfel de handleiding of je installateur. Voor meer informatie rond ventilatiesystemen en de wettelijke verplichtingen bij nieuwbouw en verbouwingen kun je terecht op www.bouwgezond.be.

Zes tips voor een gezonder binnenmilieu:

  1. Ventileer 24 uur op 24.
  2. Rook niet binnen.
  3. Gebruik en onderhoud de ventilatieopeningen in huis, sluit ze niet af.
  4. Indien nodig om vochtproblemen te vermijden, verlucht extra (zet je ramen open) tijdens en na het douchen, poetsen… en zorg voor een temperatuur van minstens 15°C.
  5. Verlucht je woning extra tijdens en na het klussen of wanneer je nieuwe materialen of meubels hebt geplaatst.
  6. Zet de verwarming lager of schakel ze uit tijdens het verluchten.

Bron: de Vlaamse Logo's en VIGeZ vzw