Solidaire Kruidenierswinkel

SOLIKOOP (de commerciële naam voor Sociale kruidenier Vlaams-Brabant) is de naam van het netwerk van solidaire buurtwinkels voor wie het financieel moeilijk heeft. Het doel van dit netwerk bestaat erin om betaalbare, gezonde en kwalitatieve voeding en basisproducten te garanderen voor iedereen. In de winkels Het Perron in Kessel-Lo (Hal 5) en De Savooi in Bierbeek kan iedereen winkelen. Sinds enkele jaren zijn er ook twee mobiele kruideniers in Leuven en Heverlee. Vanaf 2024 komen hier drie mobiele winkels bij: in Oud-Heverlee, in Lubbeek én in Herent!

Openingsuren

Elke woensdag van 14 tot 16 uur aan het lokaal dienstencentrum d'Ontmoeting!

Sluitingsdagen: woensdag 24 juli 2024, woensdag 7 augustus 2024 en woensdag 14 augustus 2024

Voor wie 

In de nieuwe mobiele sociale kruidenierszaak kan iedereen verse groenten, fruit en basisproducten aankopen volgens een tweeprijzensysteem: een lage prijs voor mensen met beperkt budget en een marktconforme, “solidaire prijs” voor andere klanten.

  • 'Groene prijs': Inwoners met een kortingskaart, die o.a. via doorverwijzing door het OCMW in de winkel terecht komen, genieten van een prijsvermindering van -40% op groenten en fruit. Ook op de andere producten krijgen zij prijskortingen. Op deze manier bieden we iedere inwoner die het financieel moeilijk heeft, een ruim assortiment, keuzevrijheid en kwaliteit van voeding aan in een winkelomgeving. Die winkelomgeving plaatsen we in de samenleving: iedereen kan hier winkelen.
  • 'Solidaire prijs': Een solidaire klant betaalt de marktconforme prijs. Door hier boodschappen te doen, dragen solidaire klanten bij aan een menswaardig leven voor iedereen.

Meer dan een winkel

De mobiele solidaire kruidenier is meer dan een winkel alleen. Door de winkel te verbinden met het lokaal dienstencentrum werken we zowel aan armoedebestrijding als aan verbinding tussen buurtbewoners. De mobiele kruidenier is ook een manier om kennis te maken met het lokaal dienstencentrum als een ontmoetingsplek voor en door mensen uit de buurt. Dit project past dan ook helemaal bij de doelstellingen van het lokaal sociaal beleidsplan en als actie naar aanleiding van de buurtanalyse van het lokaal dienstencentrum. 

Ook past het verhaal van voedselverspilling en solidariteit binnen de werking van het lokaal dienstencentrum, waar ook tweedehandswinkel d’Akkozje, het fietsatelier FietsjeVrij en de geefwinkel hun onderdak hebben.

Een sterke vrijwilligerswerking als kracht

Vrijwilligers zijn het kloppend hart van onze nieuwe mobiele solidaire kruidenierswinkel. Voor de mobiele winkel in Herent zijn we op zoek naar enthousiaste en geëngageerde vrijwilligers die mee hun schouders willen zetten onder deze nieuwe werking. Help je graag een handje bij de wekelijkse opbouw of afbraak? Bied je graag een warm onthaal? Of doe je graag de kassa? Dan zoeken we jou!

Neem dan contact op via ldc.dontmoeting@herent.be. We nodigen je dan uit voor een ontmoetingsmoment met alle kandidaat-vrijwilligers in de loop van januari.