Internationaal paspoort

Een Belgisch paspoort is een document om je identiteit te bewijzen in de landen waarvoor de Belgische identiteitskaart (eID) niet volstaat. Ook kinderen jonger dan twaalf jaar hebben meestal een paspoort nodig. Met een paspoort kun je naar alle landen ter wereld reizen, desnoods aangevuld met de vereiste visa.

Het Belgisch paspoort bevat ook biometrische gegevens: naast de gegevens over je identiteit en nationaliteit, je handtekening en je foto bevat het ook je vingerafdrukken.

Het paspoort is:

 • 7 jaar geldig voor volwassenen
 • 5 jaar voor minderjarigen.

Je doet er goed aan altijd in het bezit te zijn van een paspoort dat nog minstens 6 maanden geldig is. Dit is de minimale geldigheidsduur die sommige landen opleggen.

Vooraleer je vertrekt, ga je best na welke reisdocumenten je nodig hebt voor je bestemming. Lees ook zeker eens de reisadviezen op de website van de FOD Buitenlandse zaken. Je kunt ook altijd inlichtingen verkrijgen bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming.

Voorwaarden

De pasfoto die je meebrengt mag maximum 6 maand oud zijn en moet voldoen aan de normen opgelegd door de I.C.A.O. Het is belangrijk dat je gezicht goed zichtbaar is. Je moet recht in de lens kijken met een neutrale gezichtsuitdrukking (mond gesloten, geen glimlach).

Als je pasfoto niet voldoet aan de voorwaarden, kun je geen paspoort aanvragen!

Je kunt in De Kouter een pasfoto laten maken. Er is een pasfotocabine aanwezig.

Hoe gaan we te werk?

Belgen die in België wonen

Belgen die in België wonen, vragen hun internationaal paspoort aan bij het gemeentebestuur van hun woonplaats.

Vraag je paspoort zeker op tijd aan. Hou rekening met een leveringstermijn van minstens 5 werkdagen. In drukke periodes kan de wachttijd oplopen.

Het aanvragen van een internationaal paspoort moet gebeuren tijdens de gewone openingsuren na afspraak, afhalen kan een week later aan het onthaal tijdens de openingsuren en tijdens de bijkomende uren van het snel-loket.

Er bestaan twee spoedprocedures:

 • dringende procedure: als de gemeente de aanvraag vóór 15 uur doorstuurt, kan het paspoort zelfs de werkdag na de aanvraag bij de gemeente worden afgeleverd.
 • superdringende procedure:
  • als de gemeente de aanvraag vóór 15.30 uur doorstuurt, kan het paspoort nog dezelfde dag worden afgeleverd bij het loket van Binnenlandse Zaken in de Warandeberg 2, 1000 Brussel (4 uur en 30 minuten na de aanvraag).
  • je kunt het paspoort in superdringende procedure ook aanvragen bij het loket in de Warandeberg 2, 1000 Brussel zelf, van maandag tot vrijdag (8.30 tot 19.45 uur) en zaterdagvoormiddag (8.30 tot 12.15 uur). Betalingen kunnen enkel met de kaart.
  • opgelet: een paspoort dat wordt aangevraagd op zaterdag in superdringende procedure (bij je gemeente of aan het loket in Brussel), zal pas de eerstvolgende werkdag vanaf 10.30 uur beschikbaar zijn bij het loket aan de Warandeberg.

Beide spoedprocedures zijn wel duurder dan een gewone procedure. Voor de superdringende procedure gelden ook strengere voorwaarden:

 • je paspoort mag in de laatste 5 jaar niet meer dan 1 keer verloren of gestolen zijn.
 • je mag niet het voorwerp zijn van een gerechtelijke, politionele of administratieve maatregel die de onvoorwaardelijke uitreiking van een nieuw paspoort verhindert.
 • Een minderjarig kind (jonger dan 18 jaar) moet vergezeld worden door minstens één ouder (vader of moeder) die op hetzelfde adres woont.

Is je paspoort gestolen? Meld de diefstal van je reisdocument eerst bij de politie van de plaats waar de diefstal heeft plaatsgevonden (of bij de lokale politie van uw gemeente) én daarna bij je gemeente.

Opgelet! Een als gestolen of verloren gesignaleerd paspoort of reisdocument is niet langer geldig. Zelfs als het document wordt teruggevonden, mag je het niet meer gebruiken. Als je met een gesignaleerd document naar het buitenland reist, bestaat het risico dat je het land niet binnen mag of zelfs onmiddellijk naar België moet terugkeren. Laat bij de gemeente het teruggevonden document vernietigen en vraag een nieuw aan.

Belgen die in het buitenland wonen

Belgen in het buitenland vragen hun paspoort aan bij de Belgische ambassade of het Belgische consulaat dat bevoegd is voor de plaats waar ze zich bevinden (enkel normale of dringende procedure - superdringende procedure is niet mogelijk).

Op doorreis door België kunnen ze ook terecht bij het gemeentebestuur:

 • van hun laatste officiële woonplaats in België
 • van hun geboorteplaats in België (indien nooit gewoond in België)
 • van een Belgische gemeente naar keuze (indien nooit gewoond en niet geboren in België).

Burgerzaken werkt enkel na afspraak. Je kunt een afspraak maken via de knop boven onze contactgegevens.

Kostprijs

 • 73 euro voor een meerderjarige persoon, in gewone procedure (1 week)
 • 43 euro voor een minderjarige persoon, in gewone procedure (1 week)
 • 266 euro voor een meerderjarige persoon, in spoedprocedure (dag +1)
 • 236 euro voor een minderjarige persoon, in spoedprocedure (dag +1)

Wij geven de voorkeur aan een elektronische betaling. Aan de balie kun je daarom betalen met bancontact of met een kredietkaart.

Wat meebrengen?

Voor de aanvraag heb je volgende documenten nodig:

 • je identiteitskaart
 • 1 recente kleurenpasfoto (maximaal 6 maanden oud) die voldoet aan de I.C.A.O. normen (pasfotocabine beschikbaar in De Kouter)
 • identiteitsbewijzen voor minderjarige kinderen. De kinderen moeten ook persoonlijk aanwezig zijn.

Als je al een paspoort had, dan neem je ook het oude paspoort mee. Is je paspoort verloren of gestolen, dan breng je het attest van verlies of diefstal (te verkrijgen bij de politie) mee.

Meer info

Het nieuwe paspoort kun je zonder afspraak ophalen in De Kouter, nadat je van ons bericht kreeg.