Overweeg je een tijdelijke horecazaak of detailhandel (pop-up) te starten in Herent? Dan moet je voldoen aan dezelfde voorwaarden als voor een gewone zaak. Je hebt dus ook de nodige vergunningen en administratieve formaliteiten in orde te brengen.
Wat is het verschil tussen een pop-up en een evenement?
| Kenmerk | Evenement | Pop-upuitbating |
|---|---|---|
| Duur | Kort, minder dan 30 dagen | Langer dan 30 dagen (ook als deze niet aaneensluitend zijn) |
| Structuur | Eenmalig of occasioneel | Regelmatige uitbating, vaak met bar of programmatie |
| KBO-inschrijving | Niet vereist | Verplicht via ondernemingsloket |
| Vergunningen | Evenementenvergunning | Horecavergunning, KBO, drankvergunning, brandveiligheid, ... |
Voorwaarden voor een pop-up
Duur van de uitbating
Een pop-up horecazaak mag maximaal 4 periodes van telkens 30 aaneengesloten dagen per kalenderjaar actief zijn. Deze periodes mogen niet overlappen. De eerste dag van effectieve uitbating geldt als startpunt van zon periode, zelfs als je niet elke dag open bent.
Let op! de pop-up mag niet strijdig zijn met stedenbouwkundige voorschriften.
Te regelen voor de opstart van je pop-up
Inschrijving en administratie
- Inschrijving als vestigingseenheid in de KBO (Kruispuntbank van Ondernemingen) via een erkend ondernemingsloket.
- Toevoegen van correcte NACEBEL-codes (bv. 56.xxx voor eet- en drinkgelegenheden).
- Aangeven van het juiste vestigingsadres van de pop-up.
Vergunningen en toelatingen zijn afhankelijk van de activiteiten die je doet
- Drankvergunning vaste drankgelegenheid bij het serveren van gegiste of sterke dranken. Aanvragen via drankvergunning voor een vaste drankgelegenheid
- Toelating FAVV (Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen) bij het bereiden of verkopen van eten.
- Terrasvergunning voor inname openbaar domein bij een terras. Aanvragen via horecaterras op het openbaar domein
- Vergunning verkoop alcohol en/of tabak
Brandveiligheid
Brandveiligheidsattest verplicht voor publiek toegankelijke inrichtingen.
Gemeente Herent valt onder de hulpverleningszone Oost Vlaams-Brabant.
Verplichte verzekering objectieve BA brand en ontploffing:
- Horeca-inrichtingen vanaf 50 m²
- Kleinhandel vanaf 1.000 m²
Een controle ter plaatse kan je online aanvragen via hun website, scroll naar beneden, het aanvraagformulier bevindt zich onderaan de pagina: controle ter plaatse
Andere verplichtingen
- Afvalverwerking via een erkende inzamelaar van gemengd bedrijfsafval.
- SABAM/Unisono voor muziekgebruik (auteursrechten & billijke vergoeding).
- Milieuwetgeving en andere algemene verzekeringen (zoals burgerlijke aansprakelijkheid).
Bijzondere situaties
Kerstmarkt of andere seizoensgebonden uitbatingen?
Dan is vaak een erkenning als manifestatie nodig, met toepassing van de regelgeving voor ambulante handel.
