Oplaadpunt Prepaid (budgetmeter)

Een budgetmeter is een elektriciteits- of aardgasmeter waarbij u op voorhand betaalt voor de elektriciteit of het aardgas dat u verbruikt. U plaatst vooraf een bedrag op uw budgetmeterkaart. Zolang het bedrag niet is opgebruikt, kunt u elektriciteit en gas verbruiken. Op de meeste oplaadpunten kan met een bankkaart worden betaald.

De budgetmeter voor elektriciteit dient u minstens om de 2 maanden op te laden (geld op te zetten) of te laten uitlezen (gegevens van de kaart, uw verbruik, doorgeven aan de netbeheerder).

Met een budgetmeter kunt u uw verbruik goed opvolgen.

Voor wie

Indien u door de commerciële leverancier wordt opgezegd en geen andere leverancier vindt, komt u bij de distributienetbeheerder (Eandis) terecht. Indien u bij deze netbeheerder uw facturen niet tijdig betaalt, wordt een budgetmeter geplaatst. Op die manier wordt er voor gezorgd dat u energie kunt verbruiken en wordt vermeden dat er een nieuwe schuld ontstaat.

U kunt de plaatsing van een budgetmeter niet weigeren als:

  • u elektriciteit of aardgas geleverd krijgt via de netbeheerder (Eandis) en u de facturen voor dit verbruik niet tijdig betaalt.

De netbeheerder is verplicht de budgetmeter uit te schakelen wanneer:

  • al uw openstaande schulden bij de netbeheerder (Eandis) zijn betaald;
  • u een contract met een leverancier hebt afgesloten die u elektriciteit en/of aardgas zal leveren na het uitschakelen van de budgetmeter.

Hoe gaan we te werk?

De netbeheerder plaatst de budgetmeter gratis. U moet de budgetmeter via uw oplaadkaart opladen in een oplaadpunt of in de klantenkantoren van uw netbeheerder.

U kunt energie verbruiken zolang er krediet op uw budgetmeter staat. Als uw krediet is opgebruikt, valt u terug op een (te betalen) hulpkrediet:

  • voor elektriciteit bedraagt het hulpkrediet 200 kWh - als dit opgebruikt is valt de budgetmeter terug op een vermogen van 10 ampère (de minimale levering van elektriciteit). Dit betekent dat u slechts een paar toestellen tegelijk kunt aanzetten.
  • voor aardgas bedraagt het hulpkrediet 1.000 kWh - als dit krediet is opgebruikt valt u zonder aardgas.

Het is mogelijk de schulden die nog openstaan bij uw netbeheerder in de budgetmeter te laten zetten.

Kostprijs

  • De plaatsing van de budgetmeter is gratis.
  • U bepaalt zelf voor welk bedrag u wenst op te laden.

Wat meebrengen?

Uw oplaadkaart, nadat u eerst de gegevens van uw budgetmeter op uw kaart hebt gebracht (ingelezen).

Uw bankkaart voor de betaling of bewijs van betaling voor de oplading aan uw netbeheerder (Eandis)

Meer info

Raadpleeg de website van de VREG voor meer informatie over de budgetmeter of om de contactgegevens van uw netbeheerder (Eandis) op te zoeken.