Oplaadpunt Prepaid (budgetmeter)

Een budgetmeter is een elektriciteits- of aardgasmeter waarbij je op voorhand betaalt voor de elektriciteit of het aardgas dat je verbruikt. Je plaatst vooraf een bedrag op je budgetmeterkaart. Zolang het bedrag niet is opgebruikt, kun je elektriciteit en gas verbruiken. Op de meeste oplaadpunten kan met een bankkaart worden betaald.

De budgetmeter voor elektriciteit dien je minstens om de 2 maanden op te laden (geld op te zetten) of te laten uitlezen (gegevens van de kaart, je verbruik, doorgeven aan de netbeheerder).

Met een budgetmeter kun je je verbruik goed opvolgen.

Voor wie

Indien je door de commerciële leverancier wordt opgezegd en geen andere leverancier vindt, kom je bij de distributienetbeheerder (Eandis) terecht. Indien je bij deze netbeheerder je facturen niet tijdig betaalt, wordt een budgetmeter geplaatst. Op die manier wordt er voor gezorgd dat je energie kunt verbruiken en wordt vermeden dat er een nieuwe schuld ontstaat.

Je kunt de plaatsing van een budgetmeter niet weigeren als:

  • je elektriciteit of aardgas geleverd krijgt via de netbeheerder (Eandis) en je de facturen voor dit verbruik niet tijdig betaalt.

De netbeheerder is verplicht de budgetmeter uit te schakelen wanneer:

  • al je openstaande schulden bij de netbeheerder (Eandis) zijn betaald;
  • je een contract met een leverancier hebt afgesloten die u elektriciteit en/of aardgas zal leveren na het uitschakelen van de budgetmeter.

Hoe gaan we te werk?

De netbeheerder plaatst de budgetmeter gratis. Je moet de budgetmeter via je oplaadkaart opladen in een oplaadpunt of in de klantenkantoren van je netbeheerder.

Je kunt energie verbruiken zolang er krediet op je budgetmeter staat. Als je krediet is opgebruikt, val je terug op een (te betalen) hulpkrediet:

  • voor elektriciteit bedraagt het hulpkrediet 200 kWh - als dit opgebruikt is valt de budgetmeter terug op een vermogen van 10 ampère (de minimale levering van elektriciteit). Dit betekent dat je slechts een paar toestellen tegelijk kunt aanzetten.
  • voor aardgas bedraagt het hulpkrediet 1.000 kWh - als dit krediet is opgebruikt val je zonder aardgas.

Het is mogelijk de schulden die nog openstaan bij je netbeheerder in de budgetmeter te laten zetten.

Kostprijs

  • De plaatsing van de budgetmeter is gratis.
  • Je bepaalt zelf voor welk bedrag je wenst op te laden.

Wat meebrengen?

Je oplaadkaart, nadat je eerst de gegevens van je budgetmeter op je kaart hebt gebracht (ingelezen).

Je bankkaart voor de betaling of bewijs van betaling voor de oplading aan je netbeheerder (Eandis)

Meer info

Raadpleeg de website van de VREG voor meer informatie over de budgetmeter of om de contactgegevens van je netbeheerder (Eandis) op te zoeken.