Gevonden, verloren of gestolen voorwerpen

Gevonden voorwerpen die worden binnengebracht bij de politie of worden gevonden door politie op het terrein

Bij de politie kun je eender welk gevonden voorwerp afgeven (een portefeuille, een muts, een rijbewijs, een gsm …).

De vinder zijn identiteitskaart wordt opgevraagd, alsook de plaats waar hij het object heeft gevonden. Daarvan wordt een meldingsfiche aangemaakt in het politiesysteem (ISLP).

Is de eigenaar gekend, dan contacteert de politie die persoon en kan de eigenaar zijn voorwerp komen afhalen op het politiekantoor in Herent of Kortenberg (afhankelijk waar het voorwerp werd gevonden).

Kan de eigenaar niet geïdentificeerd worden, dan publiceert de politie een foto op de facebookpagina en komt het voorwerp bij op de lijst: Gevonden voorwerpen | Lokale Politie HerKo

De politie kijkt ook altijd na of het voorwerp niet geseind staat als gestolen of verloren. Seinen kan enkel voor voorwerpen die een nummer hebben (bv. een identiteitskaart, een rijbewijs, een bankkaart een gsm (IMEI en serienummer, een hoorapparaat (serienummer) …). Enkel de politie kan een voorwerp seinen. Als het wordt gevonden moet het eerst ontseind worden, vooraleer de eigenaar het terugkrijgt. Sommige documenten kunnen niet worden teruggeven omdat ze vervallen of al geblokkeerd zijn na aangifte bij politie (bv. een identiteitskaart, rijbewijs …). Ze ontseinen dan eerst en geven de kaart dan aan de dienst burgerzaken voor vernietiging.

Kan er geen eigenaar worden gevonden, dan draagt de politie het voorwerp over aan de gemeente (dienst onthaal). De gemeente moet het voorwerp nog 6 maand bewaren en kan er dan over beschikken (weggeven, zelf gebruiken, verkopen, weggooien ….).

Verloren voorwerp melden

Is men een voorwerp verloren, dan kan men dit altijd melden bij de politie. Maar niet voor alle verloren voorwerpen kan men aangifte doen bij de politie. Een aangifte = er wordt een proces-verbaal opgesteld. Er wordt enkel een proces-verbaal opgesteld voor de volgende voorwerpen die men verloren is:

  • Een rijbewijs
  • Een bankkaart/kredietkaart
  • Een vreemdelingenidentiteitskaart
  • Een reispaspoort
  • Inschrijvingsbewijs van een voertuig
  • Verlies portefeuille/handtas met inhoud (vaak incl. identiteitskaart)

Waarom een PV ? Men moet die kaarten/documenten seinen als verloren om misbruik te voorkomen. De eigenaar heeft attesten nodig van de politie om een nieuw rijbewijs, inschrijvingsbewijs … aan te vragen. De eigenaar moet aangifte doen op het politiekantoor. Hij/zij kan vooraf een afspraak maken via onze website Hoe aangifte doen? | Lokale Politie HerKo. Je kunt ook zonder afspraak langskomen, maar dan moet je er rekening mee houden dat er een wachttijd kan zijn.

Verloren voorwerpen waarvoor geen PV wordt opgemaakt (bv. een sleutel), kun je ook bij de politie melden. Er wordt dan enkel een meldingsfiche in ons systeem opgesteld. De eigenaar kan dit melden aan onze loketten, via mail pz.herko@police.belgium.eu of via telefoon 016 85 34 00.

In de bestanden van de politie wordt altijd nagekeken of het voorwerp toch niet bij de politiezone werd binnengebracht.

Gestolen voorwerpen aangeven

Een diefstal is een misdrijf. Daarvan wordt altijd een PV opgemaakt, ongeacht wat het voorwerp is. Er moet immers altijd onderzoek gebeuren naar een verdachte. Het slachtoffer moet aangifte doen op het politiekantoor.