Bewegen op verwijzing

Met een verwijsbrief van je huisarts, een verpleegkundige, een kinesitherapeut, een diëtist, een apotheker, een maatschappelijk werker, een psycholoog, een ergotherapeut, een vroedvrouw of een podoloog kun je een beroep doen op een 'bewegen op verwijzing'-coach. Je krijgt persoonlijke begeleiding tegen een laag tarief. Samen met je coach die werkt vanuit het Lokaal Dienstencentrum d'Ontmoeting maak je een plan om makkelijk meer te bewegen op je eigen tempo. Zo leef je actiever, ga je naar een gezondere levensstijl en zit je beter in je vel.

Hoe ziet een beweegplan eruit?

Je beweegplan is iets heel persoonlijks. Wat werkt voor de ene, doet dat niet altijd voor de andere. Vertel je coach daarom waar jij je goed bij voelt. Samen maken jullie een plan op om makkelijk meer te bewegen.

Beweeg zonder nadenken tijdens dagelijkse activiteiten: neem de trap, fiets naar je werk en wandel naar de bakker. Of zet de stap naar de sport en ga joggen, zwemmen of fitnessen. Je beweegplan is jou op het lijf geschreven, want jij kiest wat er in komt. Je plan geeft je zin om te bewegen. Zo hou je het veel langer vol. 

Sport je graag in je eentje? Je coach vindt voor jou de leukste manieren om actiever en gezonder te leven. Denk aan een stappenteller die élke stap registreert en jou zo motiveert.

Beweeg je liever in groep? Spreek met de buren af om samen te gaan wandelen, doe mee aan een fietszoektocht of ga samen tuinieren. Mag het iets meer zijn? Dan heeft je coach ook leuke sportclubs, verenigingen en buurtinitiatieven voor jou in petto. Van een spelletje petanque tot lessen Afrikaanse dans. Overdag, ?s avonds of in het weekend. Er is een geknipte sport voor iedereen. Een die jou ook snel nieuwe mensen leert kennen.

Als je wilt, helpt je coach jou ook bij de eerste afspraken met de club. Zoals over lidgeld en eventuele wedstrijden. We maken het jou dus zo gemakkelijk mogelijk. Dan is de eerste stap naar bewegen nog sneller gezet!

Voor wie

Alleen met een verwijsbrief van de doorverwijzer kom je in aanmerking voor Bewegen op Verwijzing. Wanneer krijg je een verwijsbrief?

Bewegen op Verwijzing richt zich ook op mensen met volgende gezondheidsrisico?s:

overgewicht - prediabetes of metaboolsyndroom - suikerziekte types 1 en 2 - hoge bloeddruk - vernauwing van de kransslagaderen - beroerte - hartfalen - ritmestoornis - hart- en vaatziekten - astma of andere longziekte - valrisico bij ouderen - botontkalking - artrose - artritis - lage rugpijn - kanker - hiv - dementie - stress, angststoornis, depressie, burn-out, psychosomatische klachten en slaapproblemen - chronische-vermoeidheidssyndroom

Je huisarts informeert je coach over de belangrijkste aandachtspunten – zónder je medische details door te geven. De coach past je beweegplan dan aan je gezondheid aan. 

Hoe gaan we te werk?

Kennismaking: persoonlijk beweegplan

Vertel aan je coach hoe je week eruitziet en welke activiteiten en sporten je leuk vindt. Samen maken jullie een beweegplan op. Lees meer over hoe dat beweegplan er precies uitziet.

Meer bewegen de hele dag door

Nu is het tijd voor actie. Neem de trap in plaats van de lift, de fiets in plaats van de auto. Wandel elke avond een blokje rond, wied onkruid in je tuin of stap de sportclub binnen. Jij kiest!

Tips van je coach

Je gaat opnieuw langs bij je coach. Wat vond je leuk of lastig? Krijg je zin om nog meer te bewegen? Een gesprek met je coach duurt 15 tot 60 minuten. 

Bewegen na de begeleiding

In het laatste gesprek zet je coach je successen op een rijtje. Hij geeft je tips om te blijven bewegen, ook na de begeleiding. 

Vanuit de gemeente Herent worden ook laagdrempelige beweegactiviteiten aangeboden via

Tot 7 uur coaching per jaar

Zie jij je coach regelmatig of maar af en toe? Binnen het project Bewegen op Verwijzing krijg jij tot zeven uur individuele begeleiding per jaar. Jij kiest zelf hoe vaak en hoe lang jij je coach ziet. 

Kostprijs

Dankzij 'Bewegen op Verwijzing' profiteer je van heel lage tarieven. Je betaalt je coach maar 5 euro per half uur voor een individuele sessie en 1 euro per half uur voor een groepssessie. Heb jij recht op een verhoogde tegemoetkoming? Dan krijg je een extra korting. Kortom: privébegeleiding door een professionele coach voor weinig geld!

  Individuele begeleiding (per half uur) Groepsbegeleiding (per half uur)
Normaal tarief 5 euro 1 euro
Met verhoogde tegemoetkoming 1 euro 50 cent

De tarieven verschillen per regio. Vraag je exacte tarief aan je huisarts. 

Heb jij recht op een verhoogde tegemoetkoming? Zoek de code onderaan de klever van je ziekenfonds. Eindigt die op 1? Dan krijg jij een verhoogde tegemoetkoming. Twijfel je? Contacteer dan je ziekenfonds.

Ben jij aangesloten bij een van de volgende ziekenfondsen? Dan betaalt je ziekenfonds het bedrag dat jij betaald hebt aan de coach volledig of gedeeltelijk terug. Kijk hieronder hoeveel jij maximum terugkrijgt.

Ziekenfonds Maximale terugbetaling
Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen 30 euro
Vlaams Neutraal Ziekenfonds 30 euro
Partena ziekenfonds 25 euro
Bond Moyson (Oost-Vlaanderen) 15 euro
De VoorZorg (Antwerpen) 12,5 euro