Afwezigheidstoezicht aanvragen

Gaat u op vakantie of laat u uw woning een tijdje onbewoond achter, dan kunt u bij politie HerKo gratis afwezigheidstoezicht aanvragen (dit kan voor maximum 1 maand per aanvraag).

Zowel de wijkinspecteur als een interventieploeg zullen op regelmatige tijdstippen rond uw woning controle doen om eventuele onregelmatigheden vast te stellen. Is er een probleem, dan verwittigen zij de contactpersoon die door u werd opgegeven.

Let wel, het toezicht is geen garantie en kan alleen als de politieploeg niet belast wordt met een dringende prioritaire opdracht.

Hoe gaan we te werk?

U kunt op verschillende manieren uw aanvraag indienen:

 • Tijdens de openingsuren kunt u een aanvraagformulier invullen aan het loket van onze politiebureaus. Onze onthaalbediendes helpen u daar graag bij.
 • Online via www.politie.be/nl/police-on-web door in te loggen met uw identiteitskaart of token.
 • Of via www.politieherko.be (klik op ‘vragen’ en ‘diefstalpreventie’). Bezorg ons het formulier via e-mail (pz.herko@police.belgium.eu), via fax 016 85 34 01, deponeer het in onze brievenbus of geef het af aan het onthaal van onze diensten tijdens de openingsuren.

Meer info

Sociale controle is niet te vervangen door politietoezicht! Vraag ook aan uw buren, familie en vrienden om uw woning in de gaten houden.

Uiteraard kunt u zelf eenvoudige maatregelen nemen die het verschil kunnen maken:

 • sluit uw deuren en vergrendel ramen (ook op de eerste verdieping), garagepoorten en keldergaten.
 • Laat geen voorwerpen achter in uw tuin, zodat de dief geen gereedschap kan gebruiken als inbreekmateriaal.
 • Berg juwelen, geld en waardepapieren op in een kluis of in de bank en let erop dat aantrekkelijke en makkelijk mee te nemen voorwerpen zoals laptops, camera's enz. niet in het zicht liggen.
 • Leg geen sleutel onder de deurmat of in een bloempot.
 • Vraag aan een buur of andere vertrouwenspersoon om uw brievenbus dagelijks leeg te maken, de rolluiken op en neer te laten, af en toe het licht te laten branden ’s avonds of hun wagen te parkeren op uw oprit. Zo geeft u het signaal dat er iemand thuis is en dat schrikt de inbreker af.
 • Laat zeker geen afwezigheidsbericht achter op de deur, op het antwoordapparaat of op sociale media zoals Facebook.
 • U kunt sociale controle vergemakkelijken door de haag en planten laag te houden en 's nachts een goede schrikverlichting te laten opspringen rond uw woning.
 • Maak voor uw vertrek foto’s van uw juwelen en maak een lijst van alle diefstalgevoelige apparaten (tablet, smartphone, laptop…) met vermelding van het merk, het type, het serienummer en het IMEI-nummer. Na diefstal kunnen de voorwerpen dan geseind worden door de politie.

Bij verdachte situaties, bel de politie via het noodnummer: 101!