Zwerfkatten, melden voor sterilisatie

Zwerfkatten kunnen in sommige buurten voor overlast zorgen. Om de populatie zwerfkatten in onze gemeente in toom te houden wordt een sterilisatiecampagne opgezet. De campagne verloopt in samenwerking met de lokale dierenartsen.

Zwerfkatten zijn katten die al een geruime tijd buiten leven en verwilderd zijn, geen menselijk contact gewoon zijn, door mensen achtergelaten of in het wild geboren zijn. Zwerfkatten die ergens te eten krijgen, worden niet beschouwd als zwerfkatten.

Hoe gaan we te werk?

U kunt een zwerfkattenprobleem melden aan de gemeente. Uw wijkagent komt het probleem vaststellen. Na gunstig advies wordt een beroep gedaan op gemeentepersoneel om de zwerfkatten te vangen.

De zwerfkatten worden naar een dierenarts gebracht. Een dier in slechte gezondheid wordt geëuthanaseerd. Anders wordt het dier gecastreerd of gesteriliseerd. Na genezing worden de dieren weer uitgezet. Dit kan op een andere plaats zijn dan waar ze zijn gevangen. De uitgezette dieren krijgen een knipje in hun oor als teken dat ze al behandeld zijn.

De dierenarts kan alleen in opdracht van de gemeente zwerfkatten steriliseren of castreren. Zwerfkatten die op een andere manier bij de dierenarts terechtkomen, kunnen niet worden aangerekend aan de gemeente.

Meer info

Om de zwerfkattenpopulatie te helpen verminderen worden inwoners aangespoord om hun huiskat onvruchtbaar te laten maken. Ook u en uw huisdier hebben daar baat bij want:

  • gecastreerde katers worden rustiger, vertonen minder zwerfgedrag en vechten minder, waardoor de kans kleiner is dat ze besmettelijke ziektes oplopen, zoals kattenleucose en kattenaids;
  • katten hebben na sterilisatie minder kans op tumoren, schijnzwangerschappen en baarmoederkanker.

Weet ook dat u door zwerfkatten te eten te geven, de populatie mee in stand houdt.