#ZieMeShinen. Er cool uitzien én zichtbaar zijn? Yes, you can!

Tijdens deze donkere maanden zijn vooral fietsers heel kwetsbaar in het verkeer. Zorg dat u gezien wordt wanneer u 's morgens en 's avonds buitenkomt!

De jongste vijf jaar stierven 74 fietsers en raakten meer dan 6.800 fietsers gewond bij een verkeersongeval in het donker. Vooral jongeren zijn het slachtoffer in het donker. Ook opvallend: 7 op de 10 jongeren zijn liever cool dan zichtbaar op de fiets en 8 op de 10 jongeren dragen zelden of nooit fluorescerende of reflecterende accessoires.

Lees deze praktische tips en laat u shinen.

Tip 1: Minstens 100 lumen
Het aantal lumen (lichtsterkte) staat meestal op de verpakking van de fietsverlichting. Met 50 à 100 lumen bent u goed zichtbaar wanneer er veel straatverlichting is. Rijdt u vooral langs slecht verlichte wegen, dan kiest u het beste voor 100 tot 500 lumen en langs onverlichte wegen gebruikt u meer dan 500 lumen.

Tip 2: Geef licht, ook als u stilstaat
Als u fietst, staat u regelmatig ook stil. Kies voor verlichting die blijft werken als u stilstaat. Zo bent u altijd zichtbaar.

Tip 3: Zorg voor een goede batterij
Hebt u lichten met batterijen, vervang ze dan op tijd of laad ze regelmatig op.

Tip 4: Kies een goede kleur
De meest zichtbare fluokleuren zijn geel, groen en oranje.

Tip 5: Fluo is ok, reflecteren is top
Fluo helpt al heel wat, zeker wanneer het schemert, maar in het donker heeft reflecteren een veel groter effect op uw zichtbaarheid.

Tip 6: Met lichte kleding bent u veel sneller zichtbaar
Met donkere kleding bent u op 20 meter zichtbaar, maar lichte kleding al vanop 50 meter.

Tip 7: Koop iets wat u mooi vindt
Koop niet zomaar snel iets dat u eigenlijk niet mooi vindt. De kans is groot dat het in uw kast blijft liggen. Er bestaan heel veel modieuze, coole én zichtbare accessoires en kleding. Verschillende kledingmerken hebben zelfs hun eigen trendy fluohesje ontworpen.

Tip 8: Ook voor skateboard, step, hoverboard, enzovoort
Skateboard, step, hoverboard, monowheel, segway? Ook dan moet u zich goed zichtbaar maken.

Meer info: www.ziemeshinen.be

maandag 26 november 2018 12.22 u.