WK Wielrennen 2021

Wereldkampioenschap 24, 25 en 26 september 2021 

De wegritten starten in Antwerpen. Na een passage door Mechelen en voor de aankomst in Leuven rijden de renners door onze gemeente.

Tijdstip van doortocht

 • Vrijdag 24 september 2021 - 15:00 uur: U23 mannen
 • Zaterdag 25 september 2021 - 13:55 uur: Elite vrouwen
 • Zondag 26 september 2021 - 11:53 uur: Elite mannen

Routeplan

Route

Hieronder vindt u een routebeschrijving van de straten in Herent.

Verkeer

 • Er geldt een algemeen parkeerverbod langs het volledige parcours 3 uur voor en 1 uur na doortocht.
 • Het parcours wordt volledig verkeersvrij gemaakt 2 uur voor en 1 uur na doortocht.
 • Opgepast: om de wijken ’s Herenwegveld en Roeselveld in en uit te rijden moet u onder het brugje over de Bijlokstraat. Dat gaat niet met voertuigen die hoger zijn dan 2.15 m.
 • De regio ten oosten van het parcours kan bereikt worden via de Wilselsesteenweg/
  Herentsesteenweg/Vaart/N19.
  De regio ten westen van het parcours kan bereikt worden via de Karrestraat/Tildonksesteenweg/N26
  De verkeersas Winkselsesteenweg-Wilselsesteenweg blijft open.
 • Wegens de te verwachten grote verkeershinder tijdens die dagen – en zeker op zondag – raden wij aan de auto zo weinig mogelijk te gebruiken.

Supporteren

Als omwonende krijgt u natuurlijk wel de kans om dit spektakel van op de eerste rij mee te maken. We roepen iedereen op om te komen supporteren voor deze speciale gebeurtenis. Als voetganger kunt u de koers langs het hele parcours volgen.

Aan de Omleiding en de brug over de Omleiding (Wilselsesteenweg) wordt een publiekszone afgebakend. Ook in tuinen langs het parcours mag u de renners zeker aanmoedigen. Hou het in ieder geval veilig voor uzelf en de renners.

Droneverbod

Drones mogen niet opstijgen, landen of vliegen in een gebied van 500 meter langs het parcours van de WK-wielerwedstrijden vanaf 1 uur voor tot 1 uur na de verwachte doortocht. Lees alle details in het politiebesluit van de gouverneur.
Als bijlage vindt u het politiebesluit van de gouverneur van Vlaams-Brabant rond het droneverbod tijdens het WK wielrennen. Dit besluit treedt in werking op 23 september en geldt tot en met 26 september 2021.

Lokale economie

 • Het parcours zal volledig verkeersvrij zijn 2 uur voor en tot 1 uur na passage van de wielrenners. Handelszaken gelegen langsheen het parcours moeten er rekening mee houden dat ze gedurende die 3 uren zo goed als onbereikbaar zullen zijn voor klanten.
 • Er geldt een parkeerverbod langsheen het volledige parcours tijdens die 3 uren.
 • Het is verboden om reclame te plaatsen langsheen het parcours. Dat is exclusief voorbehouden voor de organisatie van het WK Wielrennen.

Zelf iets organiseren?

Er worden geen evenementen naast het parcours toegestaan met uitzondering van lokale buurtgerichte en/of private initiatieven zonder impact op de omgeving, georganiseerd op het eigen terrein. Er kan en mag geenszins gebruikt gemaakt worden van het openbaar domein.

Ondernemers die een private activiteit (BBQ, netwerkmoment met klanten…) organiseren worden gevraagd dit te melden aan de gemeente. 

Melden van een activiteit langs parcours WK Wielrennen via evenementen@herent.be 

Meer info

Ga naar www.flanders2021.com voor alle info over het wereldkampioenschap.