Weibeemd wordt de eerste Egelstraat van Herent

Straten of buurten die minstens 10 tuinen met elkaar verbinden, vormen een ‘Egelstraat’. De eerste Egelstraat wordt gevormd in de Weibeemd waar 13 tuinen worden verbonden met natuurlijke hagen. Egels kunnen nu zonder problemen van de ene tuin naar de andere wandelen zonder de straat over te steken.

Alle kleine beetjes helpen, maar de grootste impact op de overlevingskansen van de egel heb je als je een heleboel tuinen met elkaar kunt verbinden. Initiatiefneemster Annick Duquenoy getuigt: “Ik lees heel graag de nieuwsbrief van Herent, die vol leuke en informatieve dingen staat. Toen ik het artikel over de egelstraten las, moest ik denken aan de egel die al jaren in onze tuin zit en stuurde ik in de buren-WhatsAppgroep of ze mee wilden doen. Binnen 2 uur kreeg ik van iedereen een volmondige ‘ja’! Dit is echt wel een leuk initiatief, ook voor de kleintjes, die zien hoe hun (groot)ouders begaan zijn met de natuur. We hopen als pioniers ook andere inwoners van Herent te inspireren om hieraan mee te doen!”.

Hagen en egelwegels

Egels houden van een omgeving met afwisseling tussen struikgewas en open zones en vinden dat soort plekken vaak in onze tuinen. Aan één tuin heeft een egel niet genoeg: hij bezoekt elke nacht een heleboel tuinen en legt daarbij gemiddeld 2 km af. Omdat tuinen steeds vaker hermetisch afgesloten worden met een omheining, moet een egel tijdens zijn tochtjes vaak de straat oversteken. Op straat sneuvelen ze dan al te vaak onder de wielen van een auto. Daarom werkt de gemeente samen met Natuurpunt aan het project ‘Egelstraat’, om zo mensen bewust te maken van het belang tuinen te verbinden voor de overleving van de egel.

Tuinen afsluiten met een natuurlijke haag heeft de voorkeur, omdat veel dieren en planten daar bij winnen, niet enkel de egel. Maar als je een vaste omheining hebt, is dat nog geen ramp. Met enkele eenvoudige trucjes kun je een ‘egelwegel’ creëren. Dat is een opening in de omheining waar een egel door kan lopen.

Opgelet: naast het verkeer heeft de egel er een nieuwe vijand bij, nl. de robotgrasmaaiers die steeds populairder worden. Die kunnen egels (en andere kleine dieren) immers verwonden wanneer ze ’s nachts op wandel zijn. We roepen dan ook op om de automatische maaiers ‘s avonds en ‘s nachts niet meer te gebruiken.

Meer info en het registratieformulier voor de egelwegel is te vinden op www.egelstraat.be.

woensdag 21 september 2022 16.14 u.