Wegen- en rioleringswerken dorpskern Veltem

Update 28 januari 2025:

De voorbereidende werken zijn afgerond. De eigenlijke riolerings- en wegenwerken starten ten vroegste in augustus. Voor de start wordt er opnieuw gecommuniceerd naar de omwonenden.

Update werken 17 oktober 2024:

Van 28 oktober 2024 tot 29 november 2024 zijn er rioleringswerken op het kruispunt van de Diestbrugstraat, het verlengde van de Lodewijk Van Veltemstraat in Erps-Kwerps. Voor de fietsers blijft er doorgang, maar het gemotoriseerd verkeer zal altijd via de Brusselsesteenweg moeten rijden.

De begraafplaats blijft bereikbaar via de voetgangerstoegang in de Kerkhofweg.

Aquafin legt een gescheiden riolering aan met als doel de woningen van de Pastoor De Clerckstraat, Dorpsplein en Lod. Van Veltemstraat af te koppelen. 

De gemeente Herent maakt van die gelegenheid gebruik om simultaan verfraaiingswerken uit te voeren in het dorpscentrum. 

Wanneer beginnen de werken

Op 14 oktober 2024 starten de voorbereidende nutswerken. De Watergroep coördineert en er is gekozen om te werken via één aannemer (Verbraeken Infra). Deze fase zal ongeveer 5 maanden duren. Voor de eigenlijke riolerings-en wegeniswerken is Aquafin nog op zoek naar een aannemer. Verwacht wordt dat deze in augustus 2025 start, meer info volgt nog via dit kanaal en een nog nader te bepalen infovergadering

Wat betekent dat voor jou

ln de straat wordt een gescheiden rioleringsstelsel aangelegd. Hierbij worden afvalwater
en regenwater apart afgevoerd. Het propere regenwater kan ter plaatse in de bodem sijpelen of langs grachten vertraagd weglopen naar een nabijgelegen waterloop.

  • Als eigenaar ben je verplicht om het afvalwater van je woning (wc, bad, spoelbak ...)
    onverdund te lozen in de vuilwaterriool. Dat doe je door regenwater uit de afvalwaterafvoer te weren. We noemen dat afkoppelen. Moet je afkoppelen? Dan krijg je gratis advies van onze afkoppelingsdeskundige. Meer info over afkoppelen vind je op +32 (0)3 450 45 11 en op onze website: https://www.aquafin.be/nl-be/particulieren/waar-werken-we/afkoppelen-van-regen-en-afvalwater
  • Controleer de waterdichtheid van je kelder
    Doordat we de oude - en dus vaak versleten - rioleringsbuizen in je straat vervangen, is het mogelijk dat het grondwaterpeil stijgt. Dat lijkt vreemd, maar de kapotte of poreuze buizen slorpten het grondwater op en voerden het mee af naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie. De nieuwe buizen zijn wel waterdicht. Ze voeren geen grondwater af. Hierdoor kan het grondwater opnieuw stijgen tot het oorspronkelijke niveau. Een kelder waar nooit eerder vochtproblemen zijn geweest, kan dan toch nat worden.
    Om eventuele waterschade te voorkomen, is het belangrijk dat je je kelder hiertegen
    beveiligt. Laat je kelder preventief waterdicht maken of pomp het binnensijpelende
    grondwater weg met een pompinstallatie. Plaats tot slot je elektrische toestellen op hoogte.

De werken zullen hinder met zich meebrengen. Toegang voor wagens in de projectzone zal soms moeilijk zijn. Per fase heeft De Watergroep signalisatieplannen opgemaakt en een timing vastgelegd. Na elke fase worden de verhardingen (tijdelijk) hersteld om de hinder te beperken. Meer info vind je in de presentatie onderaan dewelke voor de buurt gepresenteerd werd op 19 september 2024. Met vragen kun je terecht bij de werftoezichter Stijn Bosmans van De Watergroep (0497 59 08 95) of de gemeente. 

Blijf op de hoogte

Vanaf nu informeren we je verder over het verloop van het rioleringsproject. Zodra de
aannemer is aangeduid, wordt opnieuw een infomoment georganiseerd. Dan hoor je meer over de timing en fasering van de werken, de veiligheid, de bereikbaarheid van de woningen.

Zoals alle openbare werken zullen deze rioleringswerken hinder veroorzaken. We doen er
echter alles aan om de hinder waar mogelijk te beperken. Maar na de werken loopt je
afvalwater niet meer ongezuiverd de beek in. Met je hulp en begrip werken we aan proper
water in alle beken en rivieren.