Waterbesparende tips

Wij moeten veel zuiniger met water omspringen, niet alleen in warmere periodes, maar ook tijdens de rest van het jaar.

Drinkwater is een kostbaar goed en wordt niet voor niets het ‘blauwe goud’ genoemd. De grondwatervoorraden zijn niet onuitputtelijk en het is dan ook belangrijk om verstandig om te gaan met drinkwater. Wetende dat de watervoetafdruk in België duidelijk boven het wereldgemiddelde ligt, namelijk. 1800 m3 per persoon en per jaar tegenover. 1243 m3 per persoon en per jaar, moeten wij veel zuiniger met water omspringen, niet alleen in warmere periodes, maar ook tijdens de rest van het jaar. Hierbij enkele tips:

  • een frisse douche is bij warm weer veel doeltreffender dan een lang bad en verbruikt 3 keer minder water.
  • Water is bij warm weer de beste dorstlesser. Zet een karaf met kraantjeswater in de koelkast en voeg er naar smaak een schijfje citroen of limoen aan toe.
  • Gebruik regenwater i.p.v. leidingwater om te poetsen, de planten water te geven en de auto te wassen. Was uw auto met regenwater, emmer en spons. Zo gebruikt u het minste water. Met een tuinslang gebruikt u ongeveer 150 liter, met een hogedrukreiniger zowat vijf keer minder.
  • Sproei de tuin alleen als het langdurig droog is en met opgevangen regenwater. Liever 1 keer per week een kwartier, dan elke dag 5 minuten. Zo zullen de planten immers dieper wortelen en minder gevoelig worden voor droogte.
  • Begiet uw bloemen en planten op de minst warme ogenblikken van de dag, zoals ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat. Het water verdampt dan immers niet zo snel.
  • Besproei uw gazon niet. U zult merken dat het zich na een periode van droogte sneller herstelt dan u dacht.
maandag 15 juli 2019 13.30 u.