Het overlijden van een naaste roept heel wat emoties op. Tegelijk moet je na het overlijden allerlei praktische zaken regelen waar je op dat moment misschien liever niet bij stilstaat.
Vlak na het overlijden
De uitvaart regelen
De financiële zaken regelen
De tegoeden kunnen gedeblokkeerd worden als de bank officieel op de hoogte is van de wettige erfgenamen van de overledene. Dat kan via:
- een attest van erfopvolging afgeleverd door de ontvanger van een registratiekantoor.
- of een akte van erfopvolging opgemaakt door de notaris, als een attest van erfopvolging niet volstaat
Op het moment dat de bank de tegoeden vrijgeeft, moeten alle erfgenamen in persoon of via volmacht aanwezig zijn.
In afwachting van de deblokkering van de tegoeden, kan de bank de nabestaanden het geld voor een aantal kosten ter beschikking stellen. Daarbij gelden voorwaarden.
- Het geld is bedoeld voor bijvoorbeeld begrafeniskosten, kosten in verband met de laatste ziekte, kosten in verband met de laatste verblijfplaats,...
- Onder bepaalde voorwaarden kan de bank ook een voorschot geven aan de langstlevende echtgenoot of wettelijk samenwonende.
Andere instanties op de hoogte brengen
- werkgever van de overledene, als de overledene nog aan het werk was
- ziekenfonds
- Directie voor Inschrijving van Voertuigen (DIV)
- Als de overledene een auto of een ander motorvoertuig had, moet de nummerplaat teruggestuurd worden naar de Directie voor Inschrijving van Voertuigen (DIV).
- Is je partner overleden, dan kun je de kentekenplaat overnemen als je getrouwd of wettelijk samenwonend was. Ook in dat geval stel je de DIV op de hoogte zodat de wagen op jou naam kan worden ingeschreven.
- verzekeringsmaatschappij(en) waarbij de overledene een verzekering afgesloten had
- een notaris als er bv. sprake is van een testament, een erfovereenkomst, een contractuele erfstelling of een huwelijkscontract.