Vrijwillige burenbemiddelaars gezocht

Bent u communicatief ingesteld en zoekt u vrijwilligerswerk in de sociale sector? Dan is burenbemiddeling misschien iets voor u. De provincie Vlaams-Brabant organiseert een opleiding tot vrijwillige burenbemiddelaar.

Buren kampen soms onderling met kleine, alledaagse conflicten of opgehoopte spanningen die een negatieve invloed hebben op de leefbaarheid. Vaak gaan de conflicten over tuinproblemen (hoge hagen, overhangende takken…), huisdieren (blaffende honden…), geurhinder, lawaaioverlast (luide muziek…) enz. Burenbemiddeling richt zich op het herstellen van de communicatie en het oplossen van conflicten tussen buren via bemiddeling. Het bemiddelingsgesprek gebeurt door twee goed opgeleide vrijwilligers. In Herent worden de bemiddelaars begeleid en ondersteund door de coördinator van de lokale burenbemiddelingsdienst voor de gemeenten Herent en Kortenberg.

De provincie Vlaams-Brabant ondersteunt de lokale diensten en biedt gratis opleidingen aan aan personen die vrijwillig burenbemiddelaar willen worden. In 2021 gaat een nieuwe opleiding van start in het PIVO (Provinciaal Instituut voor Vorming en Opleiding – Bestuursschool) in Asse, op de volgende dagen:

  • maandag 8 maart 2021 van 9 – 17 uur;
  • vrijdag 12 maart 2021 van 9 – 17 uur;
  • vrijdag 19 maart 2021 van 9 – 17 uur;
  • vrijdag 26 maart 2021 van 9 – 17 uur;
  • vrijdag 2 april 2021 van 9 – 17 uur;
  • maandag 19 april 2021 van 9 – 17 uur.

Inschrijven kan na aanvraag via mail aan burenbemiddeling@vlaamsbrabant.be.
Als kandidaat bent u bereid de zes opleidingsdagen te volgen en nadien tijd vrij te maken voor het project burenbemiddeling. Vooraf aan de opleiding is er een verkenningsgesprek. Na dit gesprek wordt beslist of de kandidaat al dan niet wordt toegelaten tot de opleiding.

Meer informatie kunt u vinden op: www.vlaamsbrabant/burenbemiddeling. U kunt ook meer informatie opvragen bij de provincie (e-mail: burenbemiddeling@vlaamsbrabant.be of tel. 016 26 78 41) of bij de coördinator van de burenbemiddelingsdienst Herent-Kortenberg (e-mail: burenbemiddeling@herent.be of telefoon 016 85 30 20).

woensdag 25 november 2020 14.13 u.