Vreemdelingen en quarantaine in tijden van COVID-19

Vreemdelingen die België binnenkomen vanuit een rode zone dienen in verplichte quarantaine te gaan.

Meer informatie over de quarantaine maatregelen vindt u op de officiële website van de overheid over het COVID-19 virus. U vindt er bijvoorbeeld informatie over het bezoek aan een feitelijke partner in het buitenland (of de feitelijke partner op bezoek laten komen) en over essentiële reizen.

Een vreemdeling die België binnenkomt, moet zich normaal binnen de 8 dagen melden bij de gemeente. Indien die persoon in quarantaine moet, kan hij hiervan vrijgesteld worden voor de duur van de quarantaine. Wij vragen hiervoor steeds een e-mailbericht te sturen naar burgerzaken@herent.be met vermelding van de naam en voornaam van de persoon in kwestie, de datum van aankomst en het land (of de rode zone) waaruit men naar België reisde.

Wanneer een vreemdeling zich door zijn quarantaine niet tijdig bij de gemeente kan melden om zich te laten inschrijven op basis van een visum D, een verlenging aan te vragen van zijn vreemdelingenkaart of een verblijfsaanvraag in te dienen, vragen wij deze persoon ons daarvan per e-mail op de hoogte te stellen, door een bericht te sturen naar burgerzaken@herent.be met vermelding van naam en voornaam van de persoon in kwestie, de aanvraag die men wenst te doen, het adres waar men verblijft en de reden waarom men niet tijdig persoonlijk kan langskomen.

Vreemdelingen die toegelaten of gemachtigd zijn tot verblijf in België maar die zich in het buitenland bevinden en door de COVID-19 omstandigheden niet voor het vervallen van hun verblijfkaart konden terugkeren naar België dienen een terugkeervisum aan te vragen op de bevoegde diplomatieke post.