Verwarm uw woning veilig, zuinig en milieuvriendelijk

Nu de herfst en het erbij horende frisse weer aanbreken, brengen we graag het onderwerp veilig, zuinig en milieuvriendelijk verwarmen nog eens onder de aandacht. Drie onderhoudsregels zijn van groot belang.

Veilig opstarten - keuring voor eerste gebruik

Een nieuw of gewijzigd verwarmingstoestel moet vóór het eerste gebruik door een erkend technicus gekeurd worden. Die gaat na of uw ketel voldoet aan alle veiligheids- en kwaliteitseisen. Na afloop krijgt u een keuringsrapport.

Veilig verwarmen - periodiek onderhoud

Voor een stookolieketel is een jaarlijks onderhoud verplicht, voor een gasketel is dat tweejaarlijks. Dat onderhoud moet eveneens door een erkend technicus uitgevoerd worden. Die controleert of er risico is op CO-vergiftiging en reinigt en stelt de ketel af voor een zuinige werking. U krijgt daarna een reinigings- en verbrandingsattest.

Vergeet ook uw schoorsteen niet te vegen. Voor een kachel of open haard moet u de schoorsteen jaarlijks laten vegen. Het rookkanaal van uw centrale verwarmingsketel moet worden geveegd tijdens het verplichte tweejaarlijkse onderhoud van uw gasketel of het jaarlijkse onderhoud van uw stookolieketel.

Zuinig verwarmen – verwarmingsaudit

Verwarmingstoestellen met een vermogen vanaf 20 tot 100kW (de meeste centrale verwarmingstoestellen) en toestellen die ouder zijn dan vijf jaar moeten elke vijf jaar een verwarmingsaudit ondergaan. De erkende technicus berekent het rendement en stelt energiebesparende maatregelen voor. De resultaten van deze evaluatie worden opgenomen in een verwarmingsaudit-rapport.

Waarom is het belangrijk om deze regels strikt na te leven?

  • u vermijdt het risico op koolstofmonoxidevergiftiging en schouwbrand;
  • u bespaart brandstof en vermindert de verwarmingskosten;
  • u vermijdt onverwachte hoge herstellingskosten;
  • u levert een belangrijke bijdrage aan het milieu, want uw installatie stoot minder CO2, fijn stof of andere schadelijke stoffen uit.

Veilig verwarmen betekent ook dat u de natuurlijke ventilatie van het lokaal niet mag belemmeren. Stop dus nooit de kieren of ventilatieroosters van deuren en ramen dicht.

U kunt een erkende technicus vinden via www.veiligverwarmen.be of het gratis nummer 1700.

Voor meer informatie en voor vragen inzake de regelgeving rond verwarmen en CO-preventie kunt u met onze woningkwaliteitsadviseur contact opnemen via woningkwaliteit@herent.be of op 0471 85 03 77. Voor informatie over premies voor een energiezuinig verwarmingssysteem en hulp bij het vergelijken van energiecontracten kunt u het woonloket contacteren: woonloket@herent.be, 0471 85 03 77.

maandag 26 oktober 2020 14.28 u.