Verloren of gestolen identiteitskaart (Belg)

Diefstal van uw identiteitskaart moet u onmiddellijk melden bij de politie. PZ HerKo werkt nu ook op afspraak. Een afspraak maken kan via hun website.

Een identiteitskaart van een Belg, die verloren raakte in België, moet u zo snel mogelijk melden bij de dienst burgerzaken. In alle andere situaties moet u aangifte doen bij de politie.

Hoe gaan we te werk?

  • U kunt het beste altijd (bij verlies én diefstal) een beroep doen op DOCSTOP. Die helpdesk staat dag en nacht in dienst van iedereen die het verlies of de diefstal van zijn kaart wil melden. Overal ter wereld kunt u bellen naar het gratis nummer 00800 2123 2123 (of naar 32 2 518 2123 als het 00800-nummer niet bereikbaar is).
  • Eerst controleert men of u wel degelijk de eigenaar van het document bent. Daarna blokkeert de operator uw eID. Op die manier kan niemand zich identificeren of een elektronische handtekening plaatsen met uw eID en wordt u geen slachtoffer van frauduleus gebruik van uw identiteitsdocument. Bovendien kunt u via de dienst CHECKDOC nagaan of uw identiteitsdocument bij de overheden bekend staat als gestolen, verloren, verlopen, ongeldig of niet uitgereikt.
  • Uw identiteitskaart wordt geannuleerd en er moet zo snel mogelijk een nieuwe worden aangevraagd. Daarvoor komt u naar de dienst burgerzaken.

Burgerzaken werkt enkel na afspraak. U kunt een afspraak maken via de knop boven onze contactgegevens.

 

Kostprijs

  • 21 euro voor een gewone procedure
  • 158 euro voor een spoedprocedure (4u30 na aanvraag beschikbaar in Brussel, Koloniënstraat 1, indien aangevraagd voor 15u)
  • 122 euro voor een spoedprocedure (dag +1, beschikbaar na de middag, in De Kouter, indien aangevraagd voor 15u)

Wij geven de voorkeur aan een elektronische betaling. Aan de balie kunt u daarom betalen met bancontact of met een kredietkaart.