Ventileer en verlucht uw woning

De lucht binnen in uw woning heeft vaak een veel slechtere kwaliteit dan de buitenlucht. Daarom is het van groot belang om correct te ventileren en te verluchten.

Als u dat niet of onvoldoende doet, kan de lucht te vochtig worden en is er een verhoogd risico op schimmelvorming. Daarnaast raakt uw woning ook vervuild, bijvoorbeeld door (fijn) stof. Onregelmatig verluchten of ventileren kan leiden tot astma, hoofdpijn, allergieën… Hecht daar dus zeker voldoende belang aan.

Ventileren doet u door voortdurend de lucht in de woning te verversen en vervuilde lucht af te voeren. Nieuwbouwwoningen hebben daarvoor een ventilatiesysteem. Voor bestaande woningen moet soms naar andere oplossingen worden gezocht.

Als u een bestaande woning renoveert, kunt u investeren in een ventilatiesysteem of ventilatieroosters in uw nieuwe ramen. Voor die investeringen kunt u onder bepaalde voorwaarden premies krijgen. Meer informatie daarover kunt u krijgen bij het Woonloket.

Verluchten doet u door uw raam of buitendeur gedurende een korte tijd wijd open te zetten. Zo wordt de binnenlucht snel vervangen door frisse verse buitenlucht. Laat een raam dus niet de hele dag op een kier staan, maar zet twee keer per dag ramen en deuren een kwartier lang volledig open.

Wist u dat? Bij verluchten gaat er warmte verloren, maar de aangevoerde frisse lucht is droger en warmt daardoor sneller op dan de vochtige binnenlucht. Het energieverlies blijft dus zeer beperkt.

Enkele tips voor een optimale binnenlucht

  • Zet tijdens het koken de dampkap aan en eventueel een raam op een kier;
  • zet na het douchen een raam open in de badkamer. Droog ook de douchemuren (eventueel met een aftrekker) en hang uw handdoek open om te drogen;
  • droog de was zo veel mogelijk buiten;
  • gebruik schoonmaakproducten zonder gevarensymbool en lees zorgvuldig de gebruiksaanwijzing;
  • verlucht extra wanneer u pas geverfd hebt of nieuwe meubels hebt;
  • rook zeker niet binnenshuis.

Met vragen over ventileren, verluchten of premies kunt u op maandagavond van 17.30 tot 19.45 uur of op vrijdagmorgen van 9 tot 12 uur naar het Woonloket komen. U kunt ook een afspraak maken voor maandagnamiddag in De Kouter of bellen (0496 128 664) of mailen naar Greet Boes (woonwijzer@herent.be).

Het woonloket zal gesloten zijn van maandag 24 december tot en met dinsdag 1 januari.

maandag 26 november 2018 11.08 u.