Veiligheidsbesluit inzake rook- en vuurverbod in bossen en natuurgebieden

De droogte in verschillende natuur- en bosgebieden vergroot het risico op brandgevaar. Natuur en Bos heeft een tijdelijk verbod ingesteld op vuur maken en op roken in de bossen en een aantal natuurgebieden. Volg de site van Natuur en Bos.

Agentschap Natuur & Bos legt uit

In verschillende natuur- en bosgebieden in Vlaanderen ontwikkelen zich momenteel situaties van droogte die zeer snel een acuut risico op brandgevaar met zich kunnen meebrengen. Elk bijkomend risico op brand als gevolg van het maken van vuur of roken in natuur- en bosgebieden moet dan ook vermeden worden.

Verbod afhankelijk van kleurcode

  • Natuur en Bos heeft een tijdelijk verbod ingesteld op vuur maken en op roken in de bossen en een aantal natuurgebieden. Dit verbod¬†geldt vanaf het moment dat het risico op natuurbranden de kleurcode geel, oranje of rood krijgt.
  • Deze kleurcode wordt per provincie bepaald en gepubliceerd door Natuur en Bos en kan onder andere via www.natuurenbos.be geraadpleegd worden.
  • Vlaams-Brabant: risicocode groen (16 juni 2021) - weinig gevaar
  • Andere Vlaamse provincies: risicocode geel.
  • Het besluit inzake veiligheidsmaatregelen houdt in dat alle boswachters en natuurinspecteurs in alle bossen en een aantal natuurgebieden (tijdelijk) een bijkomende bevoegdheid krijgen en ter zake kunnen optreden.

Het veiligheidsbesluit inzake rook- en vuurverbod staat als bijlage bij dit bericht.

woensdag 9 juni 2021 11.44 u.