UiTPAS voor verenigingen

Wat is UiTPAS?

Het programma UiTPAS is een participatie bevorderend project van Publiq in opdracht van de Vlaamse overheid en wordt gerealiseerd in nauwe samenwerking met steden en gemeenten

Je eigen spaar- en voordeelkaart voor cultuur, sport & vrije tijd. Je kunt met deze vrijetijdspas UiTpunten sparen. Die kun je dan op hun beurt omruilen voor een leuk voordeel, een cadeau of een korting.

Mensen die het financieel moeilijker hebben kunnen genieten van een mooie korting van 80% als zij hiervoor in aanmerking komen.

Waarom UiTPAS binnen jouw vereniging?

  • administratieve vereenvoudiging
  • sociaal engagement
  • extra promotiekansen

Wat kost UiTPAS precies?

Met UiTPAS kan je op een transparante manier de financiële drempel verlagen voor kinderen, jongeren en volwassenen die het niet breed hebben. 
 
UiTPAS geeft korting aan mensen die recht hebben op verhoogde tegemoetkoming, die in schuldbemiddeling zijn of een leefloon ontvangen. 

Via het UiTPAS programma zie je meteen wie recht heeft op het kortingstarief. In UiTPAS termen heet dit het kansentarief en dit is altijd 80% korting.
De kosten draag je als vereniging niet alleen. Ook UiTPAS regio Leuven draagt zijn steentje bij. 
  • Leden die aan kansentarief inschrijven, betalen 20% van de inschrijvingsprijs. 
  • Herent, Leuven, Oud-Heverlee en Bierbeek komen voor 40% tussen
  • Als organisatie sta je zelf in voor de korting van 40%

Voorbeeld:

  • Het lidmaatschap van de jaarwerking kost €50.
  • De deelnemer met kansenstatuut betaalt €10.
  • Gemeente Herent komt voor €20 tussen en de organisatie geeft een korting van €20.

Bereik je heel veel kwetsbare kinderen en jongeren? Indien meer dan 5% van je totaal aantal leden ingeschreven is aan kansentarief voor het lidmaatschap, dan betaalt het lokaal bestuur van de regio 80% terug voor die leden.

Hoe gaan we te werk?

Om die kortingen te kunnen bieden, sluit je een overeenkomst af met de gemeente waar je werkzaam bent en met UiTPAS regio Leuven. In een verkennend gesprek wordt alles uitgebreid uitgelegd, zodat je goed weet waar je aan begint. Daarna kan de overeenkomst worden opgemaakt. 

Afhandeling

Eens UiTPASaanbieder maken we voor jouw organisatie een balie aan. Hiermee krijg je toegang tot de UiTPAS-software. Die kan je gebruiken op een computer, tablet of smartphone. Je registreert er de kansentarieven mee en kan mensen punten laten sparen.

Hierbij is het belangrijk dat je je activiteiten op de juiste manier invoert in de UiTdatabank. Op die manier staat je aanbod geregistreerd als UiTPAS-aanbod en kan je de kortingen in het systeem verwerken. De registratie van die kortingen is dan weer zo belangrijk omdat de gemeente hiermee een rapport maakt. Dat rapport dient dan weer om de 40% bijdrage van de gemeente aan je vereniging te kunnen storten. 

Ook het punten laten sparen is belangrijk. Je mag UiTPAS niet alleen gebruiken om kortingen toe te kennen. UiTPAS is een vrijetijdspas voor iedereen, niet alleen voor mensen met financiële moeilijkheden. Zo vermijden we dat UiTPAS een stigmatiserend effect krijgt. Wie een 'gewone' UiTPAS heeft, moet punten kunnen sparen bij alle UiTPAS-partners. 

Je zal dan ook af en toe een omruilvoordeel moeten aanbieden, een extraatje dat mensen kunnen krijgen in ruil voor een bepaald aantal aan gespaarde punten. 

Verder maak je in de communicatie ook gebruik van de UiTPAS-logo's. Zo weet het publiek dat ze bij jou kunnen punten sparen en eventueel de korting krijgen. Het gemeentebestuur helpt je bij de bekendmaking door posters en raamstickers te voorzien. 

UiTPASverenigingen krijgen extra zichtbaarheid op de communicatiekanalen van de UiTPAS regio Leuven, UiTPAS-mails, het gemeentelijk infoblad, flyers, folders,...

Via http://files.uitpas.be/documentatie.html vind je alle praktische informatie met o.a. de handleidingen voor het gebruik van het UiTPASprogramma.

Meer info