Uitbreiding captatieverbod tijdelijk opgeschort

Omdat het peil van de waterlopen gestegen is, heeft de gouverneur de uitbreiding van het captatieverbod tijdelijk opgeschort. Op 28 juni vervalt de opheffing en is de situatie uit het verbod van 29 mei opnieuw van kracht. Hou de website van de gouverneur in de gaten voor de actueelste beslissingen.

De gouverneur:

"Omwille van de langdurige droogte dit voorjaar vaardigde ik op 21 mei een eerste captatieverbod uit voor een aantal waterlopen in onze provincie. Dit verbod werd op 29/05 uitgebreid.

Een captatieverbod heeft een grote impact op een aantal landbouwers die normaal beroep doen op water uit waterlopen voor hun bedrijfsvoering. Het peil in onze waterlopen is dankzij de regen van de voorbije weken gestegen. In Ukkel werd voor de maand juni een totale neerslag van 58,7mm opgemeten. Een deel van de waterlopen is daardoor niet meer in kritische toestand en een gedeeltelijke opheffing van het captatieverbod kan overwogen worden. Zo kan het water zijn nuttige toepassing krijgen voor de landbouwers in plaats van dat het gewoon naar zee stroomt. De weersvoorspellingen voor de komende dagen en weken dwingen ons wel tot voorzichtigheid. We verwachten dat dit herstel van de waterpeilen slechts zeer tijdelijk is."

Op 28 juni vervalt de opheffing en is de situatie uit het verbod van 29 mei terug van kracht.

Als bijlage de besluiten en het persbericht van de gouverneur.

Al deze documenten zijn ook terug te vinden opĀ : https://gouverneurvlaamsbrabant.be/home

dinsdag 23 juni 2020 11.33 u.