Trekken we lessen uit de periode van grote droogte van 2018?

Door de klimaatverandering moeten we vaker met periodes van droogte en hittestress rekening houden. Water is een kostbaar goed. Er zuinig mee omgaan is meer dan ooit de boodschap.

Het is dus zinvol om regenwater op te vangen en te hergebruiken. Regenwater kan perfect worden gebruikt voor het spoelen van het toilet, het wassen van kleren, het sproeien van de tuin... Voor consumptie of voor de douche is het uiteraard niet geschikt.

Het afkoppelen van regenwater van de riolering is verplicht bij nieuwbouw, maar was dat niet bij woningen met een bouwvergunning van vóór november 1999. De gemeente voorziet in dat geval wel in een subsidie voor het afkoppelen van regenwater van de riolering en voor hergebruik of infiltratie ervan. Door het regenwater uit de riolering te halen, zorgt men ervoor dat de riolering echt dient voor de afvoer van huishoudelijk afvalwater. De voorwaarden voor het verkrijgen voor die subsidie vindt u op www.herent.be. U kunt ook contact opnemen met de milieudienst.

Waterbesparende tips voor de tuin

  • Kies planten die goed tegen droogte kunnen. Planten met een zilveren schijn reflecteren het licht en voorkomen verdamping. Planten met vette bladeren slaan zelf water op.
  • Mulch de tuin met compost, bladeren, gehakseld hout en bescherm de bodem zo tegen uitdroging.
  • Onderhoud uw gazon op een duurzame manier. Maai het gras niet te kort af: 10 centimeter is de ideale hoogte. Na periodes van droogte herstelt gras zich ook verrassend snel; sproeien is dus niet nodig.
  • Installeer een regenwaterput. Het water dat u verzamelt kunt u gebruiken voor het toilet, de wasmachine of in de tuin. Zorg voor een voldoende grote put, zodat u een voldoende grote buffer hebt tijdens lange periodes van droogte. Is een regenwaterput installeren te ingrijpend? Kies dan voor een regenton als alternatief. En met een wadi of een vijver wordt uw tuin mooier en trekt u bovendien insecten en vogels aan!
dinsdag 21 mei 2019 11.59 u.