Tips om energie te besparen

Kijk eens na of u bij de voor u geschikte energieleverancier zit. Dat kunt u doen met de V-test van Vreg. Daarvoor kunt u terecht bij het Woonloket.

Is uw gezinsinkomen niet meer dan 30.640 euro per jaar? Dan hebt u recht op een gratis energiescan. Daardoor kunt u gemiddeld 10% besparen op uw energiefactuur. De Energiesnoeiers brengen de energetische situatie van woningen in kaart. Is het dak geïsoleerd? Tocht het aan ramen en deuren? Let u op sluipverbruik? De Energiesnoeiers leggen u haarfijn uit wat u kunt doen om energie te besparen. Ook daarvoor kunt u bij het Woonloket terecht.

U kunt ook energiebesparende werken doen in uw woning. Daarvoor kunt u een lening afsluiten. Wilt u weten welke investeringen voor u de interessantste zijn, welke financieringsmogelijkheden er bestaan en welke premies u kunt aanvragen? Ook dan komt u het beste even langs bij het Woonloket.

We zetten alvast drie mogelijke leningen op een rijtje:

De energielening
Van wie? De Vlaamse Overheid (Vlaams Energie Agentschap)
Voor wie? Gezamenlijk belastbaar inkomen van 2016 ten hoogste 31.340 + 1.630 euro per persoon ten laste of verhoogde tegemoetkoming of recht op sociaal tarief elektriciteit of in begeleiding bij het OCMW omdat u de energiefacturen maar moeilijk kunt betalen. Er is geen leeftijdsgrens.
Wat? Jaarlijks kostenpercentage (JKP) 0% (vaste rentevoet), maximaal 15.000 euro, terug te betalen op ten hoogste 10 jaar.
Contact? energielening@igo.be

De aanvullende lening voor de renovatie van woningen
Van wie? Provincie Vlaams-Brabant
Voor wie? Iedereen die op het moment dat de lening terugbetaald moet zijn nog geen 65 jaar is, die nog een lopende hypothecaire lening heeft en die voldoet aan de voorwaarden rond inkomen en geschatte verkoopwaarde van de woning. Zie website of contacteer het Woonloket voor meer info.
Wat? JKP van 1,5% (vaste rentevoet van 0,5% met administratieve kost), maximaal 20.000 euro (onder bepaalde voorwaarden tot 22.500 euro) terug te betalen op ten hoogste 20 jaar
Contact? www.vlaamsbrabant.be, wonen@vlaamsbrabant.be

Energielening bij de bank
Van wie? Privébanken
Voor wie? Iedereen
Wat? Een aantal banken biedt leningen aan met een JKP van 1.5 à 2% (vaste rentevoet). Maximumbedrag is meestal 15.000 euro en terugbetalingstermijn maximaal 5 jaar. (Hoe minder u wilt lenen, hoe korter de maximale looptijd.)
Contact? Via uw bankkantoor.

Belangrijk! Voor alle leningen is de bijkomende voorwaarde een positieve financiële analyse. De wet schrijft namelijk voor dat een lening enkel toegestaan mag worden wanneer aangetoond kan worden dat de kredietnemer de lening normaal gezien zal kunnen terugbetalen. U hebt dus nooit automatisch ‘recht hebt op een lening’.

donderdag 21 november 2019 11.43 u.