Terug uit vakantie? Laat u testen

Denk eraan u te laten testen na terugkomst uit een rode zone (verplicht) of een oranje zone (aangeraden). Volg de regels over quarantaine. Doe het voor uzelf en de andere.

Nog steeds 15 procent van de besmettingen is tijdens een reis in een rode of oranje zone opgelopen. Reizen blijft een risicofactor en het is erg belangrijk dat we de regels over testen en quarantaine bij een terugkeer uit een oranje of een rode zone respecteren (bron Eerstelijnszone Leuven Zuid ELZ).

Reizen in coronatijden

Met enkele kleurencodes geeft Buitenlandse Zaken aan naar welke landen u mag reizen en welke maatregelen er gelden bij terugkeer.

Bij code rood moet wie terugkeert uit zo'n gebied zich verplicht laten testen en direct in quarantaine gaan. Er geldt ook een formeel reisverbod naar de rode zones. De volledige lijst vindt u op https://diplomatie.belgium.be/nl

Naar gebieden met code oranje mag u reizen, maar Buitenlandse Zaken vraagt om u bij terugkomst te laten testen en vrijwillig in quarantaine te gaan.

Sinds 1 augustus moet iedereen die 48 uur of langer in het buitenland verbleef, bij terugkeer naar België verplicht een formulier invullen.

Portugal: ELZ roept mensen die op reis zijn geweest naar Portugal groene zone om zeer alert te zijn voor symptomen en zich laagdrempelig te laten onderzoeken (en testen) bij ontstaan van symptomen.

Meer info

maandag 21 september 2020 11 u.