Advies-en overlegplatform sport

Kom op maandag 21 oktober mee praten over verschillende sport- en beweegthema’s. Laat ook jouw stem tellen! Inschrijven is niet nodig.

Maandag 21 oktober 2019 – 19.30 uur – Bar Vital Pastorijstraat 7 – 3020 Veltem

Programma

19.30 uur: Verwelkoming en korte uitleg over de avond

19.35 uur: Eerste gespreksronde in verschillende themagroepen

20.00 uur: Korte pauze

20.10 uur: Tweede gespreksronde in verschillende themagroepen

20.40 uur: Duiding wat er gaat gebeuren met dit sport-en beweegadvies en toekomstplannen voor het adviesorgaan

20.45 uur: Netwerkmoment met gratis drankje en knabbeltje

Thema's Ronde 1

Thema 1 - De sportclub van de toekomst?

Hoe moet deze ideale sportclub er uit zien? Wat willen de sporters? Hoe zien de aanbieders/verenigingen dit? Zullen er meer commerciële sportclubs ontstaan? ...

Thema 2 - Tieners en bewegen

Zijn er genoeg mogelijkheden in Herent? Is het aanbod in de verenigingen toereikend? Wat met tieners die niet clubgebonden willen sporten en bewegen?

Thema 3 - Sporten en infrastructuur (in en outdoor) (Zit ook in de 2de ronde)

In 2020 opent sportcentrum Bart Swings, terwijl sporthal Warot dan weer minder sportfunctie krijgt. Wat zijn de noden en de sterktes van de Herentse sportinfrastructuur?

Thema 4 - Sporten terwijl je kind sport?

We zoeken steeds naar meer efficiënt tijdsgebruik, minder transporten, meer beleving. Dan is sporten terwijl je kind sport zeker een goed idee? Wat zijn de mogelijkheden in Herent? hoe zien verenigingen dit?

Thema 5 - Een wekelijkse sportvoormiddag voor senioren?

Stel, één voormiddag per week is er een gevarieerd aanbod voor senioren? Is dit een goed idee? Hoe kan dit georganiseerd worden?

Thema 6 - Sportclubs en vrijwillige bestuurders/helpers, een eindig verhaal?

Sportclubs kunnen niet zonder vrijwilligers en vrijwillige bestuurders. Maar voor de meeste sportclubs wordt dit een steeds moeilijker verhaal. Moeten we ons daarbij neerleggen? Kunnen we er iets aan doen? Hoe gaat dit evolueren?

Thema 7 - De bewegingsschool (algemeen bewegen voor jonge kinderen)

De bewegingsschool heeft als doel jonge kinderen meer bewegingskansen te bieden in een veilige omgeving. Dit door in een sporthal een volledig sport- en speellandschap aan te bieden waar de kinderen (onder begeleiding van een ouder) zich gedurende een uur volledig op mogen uitleven. Is hier nood aan? Wie zal het organiseren? Financieren?

Thema's Ronde 2

Thema 1 - De school en zijn rol in bewegen en gezondheid

Wat verwachten we van de school? Dat ze de kinderen laten bewegen? Dat ze onze kinderen leren zwemmen? Dat ze ook na de school voorzien in een sportieve opvang? Of zijn hier ook andere werkvormen mogelijk (bv sportclubs die de kinderen na school opvangen)? Kan dit een groot deel van de autoverplaatsingen opvangen?

Thema 2 - Lidgelden bij sportverenigingen

Wat gebeurt er met het lidgeld dat we bij sportclubs betalen? Kunnen clubs hiervan hun werking bekostigen? Of betalen we te veel? Zijn een mosselfeest en een wafelverkoop nodig of betaalt u liever direct meer lidgeld? Kan iedereen de lidgelden in Herentse sportclubs ophoesten? Wie wordt er binnen een club allemaal betaald? Wie is vrijwilliger?

Thema 3 - Sporten en infrastructuur (in en outdoor) (Zit ook in de 1e ronde)

In 2020 opent sportcentrum Bart Swings, terwijl sporthal Warot dan weer minder sportfunctie krijgt. Wat zijn de noden en de sterktes van de Herentse sportinfrastructuur?

Thema 4 - Recreatieve jeugdsportclubs

Sommige kinderen of ouders hebben geen interesse in competitiesport. Soms zijn ze niet zo heel goed maar doen de sport heel graag. In de competitieclubs vallen ze uit de boot en meestal stoppen ze dan ook met sporten. Zowel voor de ouders als de kinderen zijn er veel minder verplichtingen. Wat zijn de pro’s en de contra’s?

Thema 5 - Welke dienstverlening verwacht jij van de gemeentelijke sportdienst?

Wat vindt je dat de kerntaken moeten zijn van de gemeentelijke sportdienst en bij uitbreiding de vrijetijdsdienst (jeugd, cultuur, evenementen, uitleendiensten)

Thema 6 - Een omnisportclub voor volwassenen

Je wil niet alleen sporten, en je wil je ook niet vastpinnen op één sport. Is een recreatieve omnisportclub voor volwassen een oplossing? Hoe zie je dat dan? Zijn er ook tieners welkom? …

Thema 7- Sporten en bewegen in openbare ruimte

Moet de gemeente inzetten op meer beweegvriendelijke openbare ruimte? Is er ergens nood aan een basketveldje of een multisportcourt? Of eerder een natuurlijke speelomgeving? …

 

woensdag 25 september 2019 11.02 u.