Speedpedelecs zijn toegelaten op de fietssnelweg F3

Speedpedelecs waren tot nog toe op de F3-fietssnelweg volgens de aanwezige signalisatie officieel niet toegelaten. De provincie Vlaams-Brabant heeft, in samenwerking met de gemeenten, de signalisatie nu aangepast zodat speedpedelecs de F3 officieel kunnen gebruiken.

De F3-fietssnelweg wordt druk gebruikt. De teller aan de grens tussen Wilsele en Herent registreert op een gemiddelde werkdag zo’n 900 gebruikers, onder wie ook heel wat ‘elektrisch ondersteunde’ fietsers. Een bevraging in juni 2018 leerde dat ongeveer 16 % van de F3-fietsers een gewone elektrische fiets gebruikt en 8% een speedpedelec (met elektrische ondersteuning tot 45 km/u). De verwachting is dat dat aandeel zal blijven toenemen.

Nieuwe borden op de fietssnelweg

Het nieuwe vierkante blauwe aanwijzingsbord F99geeft alle weggebruikers die erop afgebeeld zijn, toegang tot de route. Een speedpedelec wordt aangeduid met het icoon ‘Bromfiets met letter P’. Fietsers en gewone elektrische fietsen (tot 25km/u) worden voorgesteld door het fietsicoon. Daarnaast kan het bord ook landbouwvoertuigen (tractor-icoon), voetgangers en ruiters toelaten. Voertuigen met een bestemming langs de route (aangelanden, hulpdiensten, reinigingsdienstenā€¦) hebben ook toegang.

Wettelijk is de maximum snelheid op deze wegen 30 km/uur, voor alle gebruikers van de weg: tractoren, fietsers en speedpedelecs. Bromfietsers klasse B zijn, net zoals vroeger, nog steeds verboden.

De fietssnelweg is er voor iedereen!

De Provincie en de gemeenten beklemtonen het belang van een respectvol rijgedrag op de route. Op momenten en plaatsen waar het druk is, bv. in de omgeving van het station, is een aangepaste snelheid noodzakelijk. Pas uw snelheid daarom aan de omgeving, de situatie en de andere gebruikers aan. Zo is het fijn fietsen voor alle gebruikers van de F3: voor jong en oud, sneller en trager, elektrisch ondersteund of niet.

Meer info vindt u op https://fietssnelwegen.be/f3, www.herent.be

woensdag 22 mei 2019 11.13 u.