Socio-culturele verenigingen, subsidies

Het gemeentebestuur ondersteunt het verenigingsleven door de socio-culturele verenigingen financieel te ondersteunen in de vorm van subsidies.

Voorafgaande aankondiging activiteit VAK (Vereniging voor amateurkunsten)

Voorafgaande aankondiging activiteit VSN (Vereniging voor sociale netwerking)

Voor wie

Voor de subsidie komen in aanmerking:

  1. verenigingen door de gemeente erkend als sociaal-culturele vereniging;
  2. De vereniging wordt op basis van de statuten of het huishoudelijk reglement onderverdeeld in één van de volgende categorieën:
    a. VAK: vereniging voor actieve kunstbeoefening;
    b. VSN: vereniging voor sociale netwerking (vorming of ontspanning).

Voorwaarden

Algemene voorwaarden

  1. Minimaal 1 sociaal-culturele activiteit per jaar organiseren.
  2. Activiteiten worden voor aanvang van de activiteit aangekondigd via het officieel formulier van voorafgaande aankondiging, tenzij het een reeks van activiteiten betreft die gezamenlijk wordt beoordeeld (bv. lessen en vorming).
  3. Samenwerkingsovereenkomst UiTPAS bij betalende activiteiten.
  4. De aanvrager engageert zich om het gebruik van het Nederlands te erkennen bij activiteiten. 
  5. De uitbetaling van de subsidiëring heeft betrekking op het voorbije werkingsjaar/cultuurseizoen.
  6. Cultuursubsidies zijn niet van toepassing voor de volgende verenigingsactiviteiten: repetities, oefensessies, (bestuurs)vergaderingen, uitgave tijdschrift, publicaties, brochure, activiteiten waar individuele leden een winst of inkomen uit verdienen, jaarlijkse eetfestijnen die gelden als een bron van inkomsten voor de vereniging en voor activiteiten die vallen buiten de selectiekeuze die in het reglement zijn bepaald.
  7. Het logo van ‘Herent steunt’ op alle communicatie vermelden.

Subsidieverdeling

De subsidies worden onderverdeeld in drie categorieën.

categorie 1: voor de volgende activiteiten komen enkel verenigingen voor actieve kunstbeoefening (VAK) in aanmerking voor subsidies.

  1. Eigen optreden: De vereniging organiseert zelf een dans-, muziek- of toneelvoorstelling op een zelf georganiseerde activiteit:
  2. Eigen activiteit zonder een eigen optreden: De vereniging organiseert zelf sociaal-culturele activiteiten zonder zelf te spelen. Deze activiteiten worden gecommuniceerd en staan open voor leden en niet-leden. Steeds in overeenstemming met Artikel 4§3
  3. Optreden op uitnodiging: Eigen optreden van dans-, muziek- en toneelgroepen of andere verenigingen voor actieve kunstuitoefening op een activiteit van derden
  4. Lessen actieve kunstbeoefening: De vereniging organiseert zelf lessen voor muziek, beeldende kunst, theater, woord, film. (literatuur, muziek, theater, dans, film, fotografie, beeldende kunsten, architectuur en vormgeving, …). Deze leerkrachten zijn betaalde deskundigen met een diploma of getuigschrift in de materie waar ze les in geven voor deze subsidieaanvraag:

categorie 2: voor de volgende activiteiten komen enkel verenigingen voor sociale netwerking (VSN) in aanmerking voor subsidies.

  1. Activiteit in overeenstemming met hun doelstellingen en bestaansreden. De vereniging organiseert zelf een activiteit voor de leden en/of niet-leden met het oog op verbinding en versterking van de vereniging en het uitdragen van de doelstelling en bestaansreden zoals omschreven in het huishoudelijk reglement of de statuten. Deze activiteiten worden gecommuniceerd en staan open voor leden en/of niet-leden.
  2. Vormingsactiviteiten van minstens 3 sessies. De vereniging organiseert zelf educatieve, informatieve en/of vormende activiteiten begeleid door een leraar, spreker, inleider of gids. Deze activiteiten worden gecommuniceerd.

Categorie 3: voor de volgende activiteiten komen zowel verenigingen voor actieve kunstbeoefening (VAK) als verenigingen voor sociale netwerking (VSN) in aanmerking voor subsidies.

  1. Zuivere ontspannings- of feestactiviteiten voor de eigen leden: De vereniging organiseert zelf een kleinschalige ontspannings- of feestactiviteit voor de eigen leden met het oog op verbinding en versterking de vereniging. Deze activiteiten worden gecommuniceerd.
  2. Actieve co-organisatie met een erkende Herentse vereniging (jeugd, sport, welzijn, ouderen, …) en/of gemeentelijke partners bij de organisatie van sociaal-culturele activiteiten die plaats hebben op het grondgebied van Herent. Steeds in overeenstemming met Artikel 4§3.

Hoe gaan we te werk?

Aanvraag

§1. Om ontvankelijk te zijn moet de voorafgaande aankondiging volledig ingevuld zijn en alle vereiste documenten als bijlage bevatten.
§2. De voorafgaande aankondiging wordt ingediend door een bestuurslid of afgevaardigde van de vereniging.
§3. De voorafgaande aankondiging moet ingediend worden via het digitaal formulier ‘Voorafgaande aankondiging’ van de gemeente Herent ten laatste voor aanvang van de te subsidiëren activiteit. De voorafgaande aankondiging moet digitaal gebeuren via het voorziene formulier.

Verantwoordingstukken

§1. Alle verplichte stukken ter staving moeten bij de voorafgaande aankondiging gevoegd worden zoals gespecifieerd in artikel 5§1, §2 en §3.

Beoordeling

§1. De voorafgaande aankondiging wordt nagekeken op volledigheid en getoetst aan de voorwaarden van het reglement. Indien nodig wordt er bijkomende informatie opgevraagd of wordt er een plaatsbezoek op het moment van de activiteit uitgevoerd.
§2. De subsidiedossiers worden verwerkt door de bevoegde ambtenaar van de dienst Vrije Tijd en gevalideerd op correctheid i.s.m. de bevoegde adviesraad op basis van de bepalingen in artikel 5 van dit reglement.
§3. Voor 15 september volgend op het betrokken werkingsjaar/cultuurseizoen wordt een digitaal rapport naar de indienende cultuurvereniging toegestuurd met een voorlopig gemotiveerd resultaat van de behaalde punten van het voorbije werkingsjaar/cultuurseizoen.
§4. Opmerkingen betreffende dit digitale rapport moeten door de indienende cultuurvereniging voor 15 oktober volgend op het betrokken werkingsjaar/cultuurseizoen doorgegeven worden aan de dienst vrije tijd.
§5. Eventuele opmerkingen worden verwerkt en samen met het definitief gemotiveerde resultaat van de behaalde punten voorgelegd aan de Cultuurraad/adviesraad cultuur ten laatste op 15 november volgend op het betrokken werkingsjaar/cultuurseizoen.

Beslissing en communicatie

§1. Het college neemt een beslissing met betrekking tot toekenning van de subsidies voor de uitgevoerde werken.
§2. De aanvrager wordt in kennis gesteld van de beslissing van het college van burgemeester en schepenen.

Uitbetaling

§1. De premie wordt volledig uitbetaald na beslissing door het college van burgemeester en schepenen.

Kostprijs

Het subsidiebedrag cultuur is 36.000 euro dat jaarlijks geïndexeerd wordt. In 2024 is dit bedrag geïndexeerd tot 37.600 euro.

Het reglement kent de punten toe op basis van de verdeelsleutel zoals vastgelegd in het subsidiereglement.

De waarde van 1 punt = 37.600 euro gedeeld door het totaal aantal toegekende subsidiepunten.

Subsidiebedrag per vereniging = waarde van 1 punt maal het aantal toegekende subsidiepunten op basis van de verdeelsleutel zoals vastgelegd in het subsidiereglement en de bijhorende stavingsdocumenten.

2023 (niet gebaseerd op effectieve subsidiecijfers van 2023)

  1. Subsidiebedrag 2023: 37.600 euro
  2. Totaal aantal toegekende punten voor alle verenigingen die in aanmerking komen voor subsidies in 2023: 9281
  3. Waarde van 1 punt: 4,05 euro
  4. Vereniging X: 330 punten maal 4,05 euro = subsidiebedrag 2023: 1336,92 euro