Schade aan landbouwteelten

Wateroverlast, vorst, droogte en andere natuurelementen kunnen voor schade aan landbouwteelten zorgen. Heb je schade aan je gewassen? Laat dan de landbouwcommissie of de commissie voor schade aan teelten bijeenroepen. Dat doe je bij de gemeente waarin de getroffen percelen gelegen zijn. 

Procedure

De vaststelling van de schade verloopt als volgt:

  • Verzamel bewijsmateriaal van de schade zoals opgegeven in het aanvraagformulier.
  • Vaststellingen door een schattingscommissie om de geleden schade te beschrijven en te schatten:
    • Je kan een bezoek van de schattingscommissie aanvragen bij de gemeente waarin je grond gelegen is. Geef in de aanvraag al zoveel mogelijk informatie mee (uit de verzamelaanvraag, welke percelen getroffen zijn en de grootte, getroffen gewassen, schadepercentage per perceel, fotoplannen,…).
    • De schattingscommissie moet de geleden schade in twee stappen vaststellen: een eerste keer zeer kort na de oorzaak van de schade en een tweede keer zo kort mogelijk voor de oogst. Bij een nulopbrengst en totale vernietiging van de oogst is een tweede vaststelling niet nodig en wordt dat ook zo in de processen-verbaal (pv's) van de schattingscommissie vermeld.
    • De schattingscommissie heeft uitsluitend gemeentelijke bevoegdheid. Liggen de beschadigde percelen in verschillende gemeenten, dan moeten meerdere schattingscommissies optreden.

Aanvragen bezoek schadecommissie voor vaststelling landbouwramp.

Regelgeving

Het landbouwrampenfonds is sinds de zesde staatshervorming een bevoegdheid van de Vlaamse overheid. Sinds 1 januari 2020 geldt de nieuwe Vlaamse regelgeving:

  • Decreet van 5 april 2019 houdende de tegemoetkoming in de schade die aangericht is door rampen in het Vlaamse Gewest

Het Vlaams Rampenfonds?

Om een mogelijke erkenning als ramp te krijgen moet er een melding van schade worden gedaan bij het Vlaams Rampenfonds (dit is geen taak meer van de gemeenten). Kies de aanvraagprocedure voor ondernemers. Je kan jouw aanvraag:

Uitzonderingen
  • Sinds 1 januari 2020 wordt niet langer een onderscheid gemaakt tussen algemene rampen en landbouwrampen. Alle schade veroorzaakt door erkende uitzonderlijke weersomstandigheden vallen onder de noemer 'ramp'.
  • Sinds 1 januari 2020 geldt er een overgangsperiode van 5 jaar voor schade aan teelten in de landbouwsector. Tijdens de overgangsperiode wordt een tegemoetkoming voor teeltschade gradueel afgebouwd en zal de grootte van de vergoeding afhankelijk zijn van het afsluiten van een brede weersverzekering voor teelten.