Rookmelder

Woningbranden in België eisen enorm veel slachtoffers. Naast het vermijden van brandrisico's in en om de woning is het belangrijk om te investeren in voldoende rookmelders.

Veel te weinig mensen weten dat als er 's nachts brand uitbreekt, u heel weinig kans hebt om tijdig wakker te worden. Als u slaapt, ruikt u immers niets. De rook van een brand verspreidt zich zeer snel en is verstikkend.

Voldoende rookmelders en een afgesproken vluchtplan redden levens!

Belangrijk is om alle kamers te voorzien van een rookmelder, met als uitzondering de keuken, de badkamer en de garage. Maar hier is uiteraard ook een risico op brand, dus plaats een rookmelder in de nabijheid van deze ruimtes.

In grotere woningen kunt u het beste kiezen voor gekoppelde rookmelders zodat het alarm op meerdere plaatsen hoorbaar is.

Rookmelders en een geoefend vluchtplan zorgen ervoor dat u en uw gezin tijdig de woning kunnen verlaten in geval van brand. Bespreek met heel de familie wie er bij brand wat gaat doen (wie neemt de kinderen mee, waar hangt de sleutel, langs welke weg kunt u naar buiten...).

Kies voor rookmelders met een niet-vervangbare batterij met een levensduur van tien jaar. Het testen en onderhouden van de rookmelders is zeer belangrijk. Het testen gebeurt door de testknop in te drukken en weer los te laten. Het alarm hoort dan drie keer af te gaan. Doe dit maandelijks, bijvoorbeeld op de eerste donderdag van de maand. Verwijder ook maandelijks het stof van je rookmelders met een vochtige doek of stofzuiger.

Meer info

Vraag een gratis huisbezoek aan

U kunt bij de brandweer terecht voor een gratis en vrijblijvend huisbezoek, waarbij een brandpreventieadviseur (dit is een speciaal opgeleide brandweerman of -vrouw) een controle doet in en rond uw woning en zo de verbeterpunten inzake de brandveiligheid van uw woning kan toelichten. U kunt een huisbezoek aanvragen via www.hvzoost.be.