Rijopleiding

De rijopleiding evolueerde stap voor stap zodat beginnende bestuurders beter gewapend zijn tegen de risico's van de weg. Je vindt een duidelijk overzicht van de wijzigingen en de nieuwe rijopleiding op www.rijbewijzer.be

Hieronder vind je informatie over

- het vormingsmoment voor begeleiders;

- het terugkommoment voor nieuwe chauffeurs.

Vormingsmoment voor begeleiders

Sinds 1 maart 2024 is het voor begeleiders verplicht om een vormingsmoment te volgen.

Het vormingsmoment voor begeleiders

  • biedt praktische tips om het leren rijden op een veilige en juiste manier te begeleiden;
  • kan de begeleider ter plaatse bij de rijschool/lesgever of digitaal volgen;
  • is 10 jaar geldig;
  • wordt online geregistreerd in de databank van de Vlaamse overheid.

Begeleiders die het vormingsmoment volgden in de periode 2017-2020, moeten niet opnieuw deelnemen als zij het papieren begeleidersattest, dat ze na het vormingsmoment ontvingen, kunnen voorleggen op de dag van het praktijkexamen. Als ze niet meer over het attest beschikken, kunnen ze een duplicaat aanvragen bij de rijschool of lesgever waar ze het vormingsmoment gevolgd hebben.

Meer informatie vind je op de webpagina Vormingsmoment voor begeleiders.

Begindatum stageperiode als referentiedatum

Het vormingsmoment is verplicht voor begeleiders van kandidaat-bestuurders met een voorlopig rijbewijs M36 of M12 dat werd afgeleverd op 1 maart 2024 of daarna. De begindatum van de stageperiode geldt als referentiedatum. Dat betekent dat begeleiders van kandidaat-bestuurders met een voorlopig rijbewijs M36 of M12 met een begindatum vanaf 1 maart aan de verplichting moeten voldoen.

De stageperiode start exact 36 of 12 maanden, afhankelijk van het type voorlopig rijbewijs, voor de uiterste geldigheidsdatum die je vindt achter punt 4b op het voorlopig rijbewijs.

Een voorbeeld: de kandidaat-bestuurder heeft een voorlopig rijbewijs van 36 maanden met 14 juni 2026 als uiterste geldigheidsdatum. De begindatum van de stageperiode is dan 15 juni 2023. De begeleiders moeten in dat geval dus geen vormingsmoment volgen.

Beide begeleiders moeten het vormingsmoment volgen

Als een kandidaat-bestuurder twee begeleiders heeft, moeten beide begeleiders het vormingsmoment volgen. Minstens één van hen moet het vormingsmoment minstens 5 maanden voor de datum van het praktijkexamen volgen.

Een kandidaat-bestuurder verandert van begeleider of neemt een extra begeleider op

Verandert een kandidaat-bestuurder van begeleider of neemt hij of zij een extra begeleider op? Dan zijn er twee opties:

  • Startte de stageperiode van de kandidaat-bestuurder voor 1 maart 2024? Dan moeten de nieuwe of extra begeleiders het vormingsmoment niet volgen.
  • Startte de stageperiode van de kandidaat-bestuurder op of na 1 maart 2024? Dan moeten de nieuwe of extra begeleiders het vormingsmoment wel volgen.

Aanvraag nieuw voorlopig rijbewijs wegens verlies of beschadiging

Vraagt een kandidaat-bestuurder een nieuw voorlopig rijbewijs aan wegens verlies of beschadiging? Dan zijn er twee opties:

  • Startte de stageperiode van de kandidaat-bestuurder voor 1 maart 2024? Dan moeten de begeleiders het vormingsmoment niet volgen.
  • Startte de stageperiode van de kandidaat-bestuurder op of na 1 maart 2024? Dan moeten de begeleiders het vormingsmoment wel volgen.

 Wissel voorlopig rijbewijs M18 naar M36

Als een kandidaat-bestuurder vanaf 1 maart 2024 een voorlopig rijbewijs M18 omwisselt naar een voorlopig rijbewijs M36, moeten beide begeleiders het vormingsmoment volgen. Ook als de stageperiode van het voorlopig rijbewijs M18 startte voor 1 maart 2024. De begeleiders moeten het vormingsmoment niet minstens 5 maanden voor het praktijkexamen volgen.

Terugkommoment

Zo moeten alle bestuurders die in Vlaanderen het voorlopig rijbewijs aanvragen, een 'terugkommoment' volgen. Je krijgt daarvoor enige tijd na het behalen van het definitieve rijbewijs een uitnodiging om een halve dag les te volgen. Dat moet gebeuren van 6 tot 9 maanden na het behalen van het definitieve rijbewijs. Meer informatie hierover vind je ook op www.rijbewijzer.be

Naast de website heeft de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) ook een app en een handboek ontwikkeld om beginnende bestuurders en hun begeleider(s) te ondersteunen tijdens de oefenperiode. In De Kouter vind je een inkijkexemplaar van het handboek Rijbewijzer. De app is beschikbaar in de App Store en Google Play.