Rijbewijs

Een Belgisch rijbewijs naar Europees model (Europees rijbewijs) is een document in bankkaartformaat met foto en microchip, waarmee u als bestuurder van een gemotoriseerd voertuig kunt aantonen dat u beschikt over voldoende kennis, inzicht en vaardigheid om een gemotoriseerd voertuig van een bepaalde categorie te kunnen en mogen besturen. Wie op de openbare weg een motorvoertuig bestuurt, moet beschikken over een rijbewijs, geldig voor de categorie waartoe het voertuig behoort.

Het rijbewijs is tien jaar geldig. Het is geldig in:

  • alle landen van de Europese Economische Ruimte (EER): dat zijn de landen van de Europese Unie plus Ijsland, Liechtenstein en Noorwegen.
  • de landen buiten de EER die het Belgisch rijbewijs erkennen.

U moet zelf de geldigheidsduur van het rijbewijs in het oog houden. Er worden geen oproepingen gestuurd.

Voorwaarden

  • Als u een rijbewijs wilt behalen, moet u slagen voor een theoretisch en een praktisch examen.
  • U kunt pas aan het praktisch examen deelnemen na het volgen van een rijopleiding (met of zonder begeleider) en na een oefenperiode. Daarvoor hebt u een voorlopig rijbewijs nodig.

Hoe gaan we te werk?

U vraagt het rijbewijs aan op de dienst burgerzaken tijdens de openingsuren. Afhalen doet u een week later aan het onthaal, tijdens de gewone openingsuren én tijdens de uren van het snelloket.

Burgerzaken werkt enkel na afspraak. U kunt een afspraak maken via de knop boven onze contactgegevens.

Kostprijs

25 euro

Wij geven de voorkeur aan een elektronische betaling. Aan de balie kunt u daarom betalen met bancontact of met een kredietkaart.

Wat meebrengen?

  • Identiteitskaart.
  • Voorlopig rijbewijs.
  • Document (attest van slagen) afgeleverd door het examencentrum.
  • U hebt geen nieuwe pasfoto nodig, de foto van uw identiteitskaart kan in de meeste gevallen worden gebruikt voor uw rijbewijs.
Sluiten

De Kouter op afspraak en met een mondmasker

U bent welkom in De Kouter, maar enkel op afspraak. U kunt ook telefonisch een afspraak maken (016 85 30 20). Als u naar De Kouter komt moet u een mondmasker dragen en komt u het liefste alleen tenzij u begeleiding nodig hebt. Respecteer de andere voorzorgsmaatregelen.

Burgerzaken is enkel beschikbaar voor dringende zaken en enkel na telefonisch contact (016 85 30 20). Voor al uw andere vragen, verwijzen we u door naar ons thuisloket. Of u kunt de dienst burgerzaken bereiken per e-mail op burgerzaken@herent.be

Beperk uw en onze contacten, stel uw bezoek aan De Kouter uit als dat kan en gebruik het thuisloket. Daar kunt u heel wat dienstverlening van thuis uit aanvragen. Voor de dagelijkse werking helpt de gemeente u graag telefonisch verder. Meer info over het coronavirus vindt u hier.