Restauratie O.-L.-Vrouwkerk Herent, januari 2017

Eeuwenoude gebouwen van betekenis zoals de Onze-Lieve-Vrouwkerk in Herent moeten op tijd en stond worden onderhouden en gerestaureerd waar nodig.

Omdat de kerk een beschermd monument is, moet de gemeente met haar plannen aankloppen bij het Agentschap Onroerend Erfgoed voor goedkeuring en bijhorende financiële ondersteuning. Eind 2016 is een eerste subsidieschijf uitbetaald. Midden januari 2017 is de aannemer begonnen met een opdracht voor 690.765 euro. De Vlaamse overheid subsidieert voor 80%. 

Hoe gaan we te werk?

Na eerdere kleinere instandhoudingswerken is midden januari 2017 begonnen met de grondige restauratie van de gevels, het dakgebinte, de dakbedekking, de buitenaanleg, de kerkhofmuren en de riolering. De werken duren 225 werkdagen. De kerk blijft tijdens het werk wel geopend en de erediensten worden gehouden zoals altijd.

Meer info

De Onze-Lieve-Vrouwkerk van Herent is in verschillende delen gebouwd. Het oudste gedeelte, de vierkante romaanse toren, dateert uit de 12de eeuw. In 1578 is het middenschip van de kerk volledig uitgebrand en door geldgebrek pas in 1626-1629 opnieuw opgebouwd.