Renovatie- en energiepremies worden ‘Mijn VerbouwPremie’

De Vlaamse Regering heeft op 4 februari beslist de renovatiepremie van Wonen-Vlaanderen en de energiepremies van Fluvius en VEKA te integreren in een eengemaakte premie: ‘Mijn VerbouwPremie’. De procedure om die premie aan te vragen verandert in het midden van dit jaar.

Wie en welke werken komen in aanmerking voor ‘Mijn VerbouwPremie’?

Iedereen die investeert in een bestaande woning, appartement, appartementsgebouw of een niet-residentieel gebouw (bijvoorbeeld een bedrijfspand of kantoorgebouw) in het Vlaamse Gewest zal, afhankelijk van de doelgroep waartoe men behoort, financiële steun kunnen aanvragen voor energie-efficiënte investeringen en investeringen in woonkwaliteit.

Er zijn verschillende categorieën van werken die in aanmerking komen voor ‘Mijn VerbouwPremie’:

  • dak: isolatie en renovatie;
  • buitenmuur: isolatie en renovatie;
  • vloer: isolatie en renovatie;
  • ramen en deuren: buitenschrijnwerk en glas;
  • binnenrenovatie: binnenmuur, plafond en trap;
  • hernieuwbare energieproductie: zonneboiler, warmtepomp, warmtepompboiler;
  • elektriciteit en sanitair.

Belangrijk is dat woonkwaliteit en energie-efficiëntie gecombineerd worden. Een premie aanvragen voor renovatiewerken zonder aandacht te besteden aan bijvoorbeeld isolatie zal dus niet langer mogelijk zijn.

Premies voor andere energiebesparende maatregelen zoals zonnepanelen, thuisbatterijen, EPC-labelpremie,…) zal men nog steeds afzonderlijk kunnen aanvragen via Fluvius of Wonen-Vlaanderen.

Wanneer en hoe kan ‘Mijn VerbouwPremie’ worden aangevraagd?

Tot en met 30 juni 2022 moet je de huidige renovatiepremie en/of de energiebesparende premies van Fluvius afzonderlijk aanvragen. Particulieren en bedrijven kunnen vanaf 1 oktober 2022 via één loket een premie aanvragen voor renovatiewerken en energiebesparende maatregelen.

Tussen 1 juli 2022 en 30 september 2022 kun je de premies tijdelijk niet aanvragen. Vanaf 1 oktober 2022 kun je ‘Mijn VerbouwPremie’ dan online aanvragen. Voor deze overgangsperiode wordt de geldigheid van de facturen verlengd van 24 maanden tot 27 maanden voor aanvragen tot en met 31 december 2022.

Benieuwd naar het premiebedrag?

Aan de hand van de online simulator van ‘Mijn VerbouwPremie’ kun je op een eenvoudige manier nagaan welke premies je kan aanvragen en op welk premiebedrag je recht hebt.

Ook wanneer je van plan was om voor 1 juli 2022 premies aan te vragen, kan het interessant zijn om de simulator te doorlopen. In sommige gevallen ontvang je een hoger premiebedrag via de ‘Mijn VerbouwPremie’ en kan het dus interessant zijn om nog even te wachten met een premie-aanvraag. Let er dan wel op dat de geldigheid van de facturen niet in het gedrang komt!

De simulator vind je via https://apps.energiesparen.be/simulator-mijnverbouwpremie

Wie meer informatie over de huidige renovatiepremie of de nieuwe ‘Mijn VerbouwPremie’ wil of ondersteuning nodig heeft bij de aanvraag, mag zeker contact opnemen met het Woonloket via woonloket@herent.be of via 0471 85 03 77. Een afspraak bij het Woonloket kun je ook maken via de website van de gemeente.

Doordat de overgang naar uitsluitend digitale aanvragen samenvalt met een tijdelijke aanvraagstop verwachten we een sterke toename van het aantal aanvragen. Plan je afspraak bij het woonloket dus tijdig in!

maandag 14 maart 2022 13.59 u.