Ratten en ander ongedierte bestrijden doe je het best doordacht

Tot voor enige tijd was rattenvergif gratis te verkrijgen aan het onthaal van De Kouter. Dat rattenvergif is niet meer beschikbaar. Zolang de gewijzigde wetgeving daarover niet is goedgekeurd en dus ook het nieuwe rattenproduct niet is goedgekeurd, kun je niet meer terecht bij het onthaal en verwijzen we je door naar de privéhandel.

Ratten kunnen voor heel wat overlast zorgen. Het is dus goed om te weten wat je best wel en niet doet om ze uit de buurt te houden. De beste bestrijdingsmethode is uiteraard preventie.

Voorkomen is altijd beter dan genezen

Ratten verschuilen zich graag op donkere, vochtige en tochtvrije plaatsen. De problemen doen zich voornamelijk voor in de nabijheid van een beek, een open riool of aan de rand van een park.

Een grote boosdoener is de 'open composthoop'. Composteren is een goede zaak op voorwaarde dat men het ook volgens de regels van de kunst doet. Vaak worden er allerlei etensresten op gegooid die er niet thuishoren, met ratten en muizen tot gevolg. Absoluut verboden in de composthoop zijn: aardappelen, groenten, spaghetti, vlees- en visresten, frieten, vet, saus, olie, brood, kaas... Overschotjes van rauwkost kunnen wel probleemloos op de composthoop. Zijn niet composteerbaar: timmerhout, beenderen en dierlijk afval, aarde en zand, uitwerpselen van honden en katten, kattenbakvulling, wegwerpluiers, stof uit de stofzuiger, as van de open haard.

Rattenvanger en ongediertebestrijding

De rattenvanger van de gemeente verdelgt enkel ongedierte op openbaar domein, zoals in beken, riolen, parken enz. Hij komt niet op privé-domein of levert geen lokaas om daar te gebruiken. Loopt er een beek langs je tuin, dan kan hij wel vergif in de beek komen leggen.
Voor het bestrijden van ongedierte op privé-domein kun je een beroep doen op privé-firma's. Hun adressen vind je in de 'Gouden Gids' onder de rubriek 'ongediertebestrijding'.