Radio Nimlaha’kok viert zijn zevende verjaardag!

In november 2012 ging de gemeenschapsradio van Nimlaha’kok in de ether. Voor onze zusterregio was het een droom die in vervulling ging. De regio, met haar bewogen geschiedenis maar rijke cultuur, kreeg een eigen stem.

Gemeenschapsradio’s zijn voor inheemse bevolkingsgroepen het belangrijkste middel om hun rechten te leren kennen en zelf vorm te geven aan hun identiteit. Dat doen ze tegen de stroom in van discriminatie en van pogingen om hun land in te palmen. Radio Nimlaha’kojk brengt nieuws uit de eigen gemeenschap. Mensen die initiatieven nemen in de regio of nieuws te melden hebben, kunnen inbellen. Er wordt zowel in het Q’eqchi’ als in het Spaans uitgezonden, met veel aandacht voor de eigen taal, muziek en cultuur. Ook voor de kinderen werd een programma uitgewerkt. Belangrijke nationale nieuwsitems krijgen ook een plaats. Zo wordt er rond de verkiezingen veel duiding gegeven. Respect voor natuur en leefomgeving en het recht op zelfbeschikking staan steeds centraal.

Herent heeft de radio van bij het begin mee ondersteund en daarom vieren we mee!

De weg was niet altijd gemakkelijk. De laatste uitdaging was een blikseminslag in de zendapparatuur, waardoor de uitzendingen een hele tijd gestaakt moesten worden. Met de medewerking van mensen uit naburige gemeenschappen, met de ondersteuning van Herent en met een dosis eigen technische kennis kon de draad half november weer opgenomen worden.

We sturen dus een warme gelukwens aan de radio-equipe en aan alle medewerkers!

woensdag 15 januari 2020 16.48 u.