Premie voor zonnepanelen en thuisbatterij

Zonnepanelen installeren is slim investeren. Om je zonnepanelen maximaal te laten renderen, kun je het beste proberen om eerst je eigen verbruik aan te passen. Daarnaast kun je als eigenaar van een digitale meter overwegen of de investering in een thuisbatterij nuttig is.

Zonnepanelen installeren is slim investeren. Met het bedrag dat je bespaart op je energiefactuur kun je de investering voor zonnepanelen in de meeste gevallen op tien jaar terugverdienen. Daarna leveren ze nog ruim tien jaar lang gratis stroom.

Om je zonnepanelen maximaal te laten renderen, kun je het beste proberen om eerst je eigen verbruik aan te passen. Door toestellen zoals afwasmachine, wasmachine, droogkast te gebruiken op momenten dat er veel zonneproductie is, kun je je gratis zelfverbruik met 35% laten toenemen.

Premies

Voor de installatie van zonnepanelen keert Fluvius een premie uit van 300 tot 1.500 euro, afhankelijk van het vermogen dat de zonnepanelen kunnen opwekken of van het aantal kilowattpiek (kWp).

Daarnaast kun je als eigenaar van een digitale meter overwegen of de investering in een thuisbatterij nuttig is. Dat kun je berekenen op https://apps.energiesparen.be/thuisbatterij-simulator. Door het opladen van een thuisbatterij, een elektrische wagen... kun je in de toekomst evolueren tot een zelfverbruik van 80% of meer.

Het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap geeft een premie voor de installatie van een thuisbatterij. Die premie is afhankelijk van de capaciteit van de batterij. In 2022 bedraagt ze maximaal 1.725 euro.

Vrijblijvende offerte

Overweeg je de installatie van zonnepanelen of van een thuisbatterij of andere energiebesparende maatregelen? Neem dan zeker eens een kijkje op Energiek Wonen (https://www.energiekwonen.be), de voormalige groepsaankopen van de provincie Vlaams-Brabant. Via dat platform kun je een vrijblijvende offerte ontvangen van betrouwbare aannemers voor energetische renovaties zoals de installatie van zonnepanelen of een thuisbatterij.

Info bij Woonloket

Wie meer informatie nodig heeft, kan met het Woonloket contact opnemen via woonloket@herent.be of via 0471 85 03 77 of een afspraak bij het Woonloket maken via de website van de gemeente.

dinsdag 24 mei 2022 16.40 u.