Pin- en pukcode

Bij je elektronische identiteitskaart horen persoonlijke codes: de pincode en de pukcode. Je krijgt deze codes na de aanvraag van een nieuwe identiteitskaart.

Die codes heb je nodig bij het activeren van jeidentiteitskaart.
De pincode heb je ook nodig bij Tax-on-web, My Minfin, 'Mijn Dossier', ...
Ook bij een adreswijziging heb je de pincode nodig om het nieuwe adres op de chip van je identiteitskaart te schrijven.

Hoe gaan we te werk?

Wat te doen als je de pincode niet meer weet

Je kreeg bij je elektronische identiteitskaart (eID) een pin- en een pukcode. Die moest je zorgvuldig bewaren. Helaas raken papieren af en toe zoek. Wat dan te doen?

Je kon bij het activeren van je kaart je pincode wijzigen naar een persoonlijke code. Het zou dus kunnen dat je de code wel kent. Dat kan altijd worden getest op de dienst burgerzaken.

Als je de pincode helemaal niet meer weet, volg je best onderstaand diagram om te weten wat je moet doen:

Pincode veranderen

Je kunt zelf thuis je pincode veranderen.

  • Je steekt je eID in de eID-kaartlezer die je hebt aangesloten op je computer of in de daartoe bestemde gleuf in het computerklavier. Met het programma 'eID viewer' kun je via het tabblad 'Kaart en PIN' en de knop 'Wijzig PIN' uw pin-code van thuis uit wijzigen.
  • Je kunt de 'eID viewer' downloaden via de federale site eid.belgium.be.
  • Je hebt alleen je pin-code veranderd. De puk-code hoort bij de eID en is dezelfde gebleven. Als je een nieuwe eID-kaart aanvraagt krijg je ook nieuwe codes. De puk-code is enkel nodig als de pin-code geblokkeerd is.

Burgerzaken werkt enkel nog na afspraak. Je kunt een afspraak maken via de knop boven onze contactgegevens.

Kostprijs

Voor de herdruk van de puk-code betaal je 5 euro. Wij geven de voorkeur aan een elektronische betaling. Aan de balie kun je daarom betalen met bancontact of met een kredietkaart.

Het deblokkeren van je codes is gratis.

Voor de nieuwste identiteitskaarten (met de chip op de keerzijde) moet je geen nieuwe codes aanvragen. Je mag meteen een afspraak maken om de codes te resetten.

Uitzonderingen

Heb je een identiteitskaart die werd afgeleverd na 1 januari 2022? Dan moet je geen nieuwe codes aanvragen, maar kan je eenvoudig een nieuwe code komen aanmaken aan het loket. Maak daarvoor een afspraak.