Pin- en pukcode

Bij uw elektronische identiteitskaart horen persoonlijke codes: de pincode en de pukcode.

Die codes hebt u nodig bij het activeren van uw identiteitskaart.
De pincode hebt u ook nodig bij Tax-on-web, My Minfin, 'Mijn Dossier'.
Ook bij een adreswijziging hebt u de pincode nodig om het nieuwe adres op de chip van uw identiteitskaart te schrijven.

Hoe gaan we te werk?

Wat te doen als u de pincode niet meer weet

U kreeg bij uw elektronische identiteitskaart (eID) een pin- en een pukcode. Die moest u zorgvuldig bewaren. Helaas raken papieren af en toe zoek. Wat dan te doen?

  • U kon bij het activeren van uw kaart uw pincode wijzigen naar een persoonlijke code. Het zou dus kunnen dat u de code wel kent. Dat kan altijd worden getest op de dienst burgerzaken.
  • Als u de pukcode nog wel hebt, maar de pincode niet meer, dan kan met de pukcode een nieuwe pincode worden aangevraagd. Dat is kosteloos en duurt slechts één minuut.
  • Als u beide codes niet meer hebt, kan een nieuwe code worden aangevraagd. Dat kunt u zelf doen via de website van het rijksregister of via ons. De codes worden dan naar ons gestuurd. Dat duurt een tweetal weken. Wij verwittigen u zodra de codes toekomen. Voor de herdruk van die code betaalt u 5 euro.
  • Het is dus niet langer noodzakelijk een nieuwe kaart aan te vragen als u de pincode niet meer weet / vindt.

Pincode veranderen

U kunt zelf thuis uw pincode veranderen.

  • U steekt uw eID in de eID-kaartlezer die u hebt aangesloten op uw computer of in de daartoe bestemde gleuf in het computerklavier. Met het programma 'eID viewer' kunt u via het tabblad 'Kaart en PIN' en de knop 'Wijzig PIN' uw pin-code van thuis uit wijzigen.
  • U kunt de 'eID viewer' downloaden via de federale site eid.belgium.be.
  • U hebt alleen uw pin-code veranderd. De puk-code hoort bij de eID en is dezelfde gebleven. Als u een nieuwe eID-kaart aanvraagt krijgt u ook nieuwe codes. De puk-code is enkel nodig als de pin-code geblokkeerd is.

Burgerzaken werkt enkel nog na afspraak. U kunt een afspraak maken via de knop boven onze contactgegevens.

Kostprijs

Voor de herdruk van de puk-code betaalt u 5 euro.

Sluiten

Coronavirusmaatregelen

De gemeentelijke diensten werken met een minimale personeelsbezetting in De Kouter tot en met 19 april. De mailberichten worden onregelmatig gelezen, maar wel behandeld hoewel het even kan duren. Hebt u een dringende vraag voor het lokale bestuur bel dan 016 85 30 20 of mail naar info@herent.be. Er is telefoonpermanentie tijdens de kantooruren: 8.30 – 12 uur, 14 - 16 uur en op maandagavond 17.30 – 19.45 uur, vrijdag tot 12 uur.
Voor vragen i.v.m. corona bel naar 0800 14 689.
Volg onze website. Hartelijk dank voor uw begrip.