Pak mee de Japanse duizendknoop aan

De Japanse duizendknoop is een invasieve exoot en een van de moeilijkst te bestrijden planten. Ook in onze gemeente krijgen we met die plant te maken en daarom geven we graag enkele tips mee om ermee af te rekenen.

De Japanse duizendknoop groeit heel snel en overwoekert al vlug alle omliggende plantensoorten. Niet alleen onze natuur maar ook de infrastructuur heeft eronder te lijden. Met zijn sterke wortelgestel kan de duizendknoop gebouwen, leidingen en wegen beschadigen en tot meer erosie leiden.

Er bestaan verschillende beheermethodes; een combinatie van technieken geeft het beste resultaat. Op de website www.ecopedia.be staat een duidelijke beslissingsboom over welke aanpak de meest geschikte is. Hier kunt u er enkele terugvinden:

  • Plant de soort zeker niet aan. Er bestaan heel wat inheemse soorten die zoveel beter geschikt zijn voor uw tuin.
  • Verwijder alle wortels van de plant grondig met een spade of riek.
  • Verzwak de plant door de plant meer keren per groeiseizoen volledig af te zetten tot aan de grond (4-7 keer, afhankelijk van de groeisnelheid van de scheuten). Laat het snoeiafval niet liggen maar voer het af naar het recyclagepark. Gooi het zeker niet in de natuur of elders in uw tuin.
  • Frees de bodem tot een halve meter diepte en dek de wortelstokken langdurig af (5-7 jaar).
  • Eventueel kunt u in september, aan het einde van het groeiseizoen een wettelijk toegestaan onkruidbestrijdingsmiddel toepassen, al zijn de resultaten hier wisselend.

Ontdekt u op openbaar domein een door duizendknoop besmette plaats? Neem dan gerust contact op met de dienst openbare werken via openbarewerken@herent.be.

woensdag 15 januari 2020 13.42 u.
Sluiten

De Kouter op afspraak en met een mondmasker

U bent welkom in De Kouter, maar enkel op afspraak. U kunt ook telefonisch een afspraak maken (016 85 30 20). Als u naar De Kouter komt moet u een mondmasker dragen en komt u het liefste alleen tenzij u begeleiding nodig hebt. Respecteer de andere voorzorgsmaatregelen.

Burgerzaken is enkel beschikbaar voor dringende zaken en enkel na telefonisch contact (016 85 30 20). Voor al uw andere vragen, verwijzen we u door naar ons thuisloket. Of u kunt de dienst burgerzaken bereiken per e-mail op burgerzaken@herent.be

Beperk uw en onze contacten, stel uw bezoek aan De Kouter uit als dat kan en gebruik het thuisloket. Daar kunt u heel wat dienstverlening van thuis uit aanvragen. Voor de dagelijkse werking helpt de gemeente u graag telefonisch verder. Meer info over het coronavirus vindt u hier.