Onderzoek naar bodemvervuiling

Om de mogelijke risico’s op de volksgezondheid in kaart te brengen zal de Vlaamse Regering laten onderzoeken of en in welke mate er, naast de site van 3M in Zwijndrecht en Chemours te Mechelen, nog PFAS werden gebruikt. Voor dat onderzoek heeft Vlaanderen zo precies mogelijke informatie nodig over de risico-activiteiten en –locaties. Aan de gemeente Herent is gevraagd bijkomende informatie aan te leveren.
In onze gemeente zijn er geen gronden waarop voorlopige voorzorgsmaatregelen moeten worden genomen. Er zijn wel twee potentiële locaties waarover bijkomende informatie werd gevraagd.

Actualisatie december 2023

In onze gemeente is er momenteel één grond waarop voorlopige voorzorgsmaatregelen moeten worden genomen.

De locatie Zijpstraat 155 werd opgenomen in de inventaris van de brandweer(oefen)terreinen en incidenten (PFAS) omdat er in 2020 een brand werd geblust met PFAS-houdend schuim. In de gele zone op onderstaande kaart gelden 'no regret maatregelen' die u onderaan deze pagina vindt.

Voor Molenveld heeft de gemeente Herent in samenwerking met Interleuven op 15 juli 2021 bijkomende informatie aangeleverd aan de Vlaamse overheid, na goedkeuring door het college van burgemeester en schepenen op 12 juli 2021 (zie bijlage).

De geïnventariseerde locaties die door de Vlaamse gemeenten werden aangeleverd werden gescreend op prioriteitscriteria. Uit een inventarisatiestudie die OVAM heeft uitgevoerd naar het voorkomen van een bodemverontreiniging met PFAS, blijkt dat de grootste kans op het aantreffen hiervan bestaat op huidige en voormalige brandweeroefenterreinen. Deze zijn absoluut prioritair in de meetcampagne, te starten met deze nabij woonzones en drinkwaterwingebieden. OVAM is gestart met uitvoeren van verkennende bodemonderzoeken (VBO) ter hoogte van deze terreinen. Molenveld is niet geselecteerd in deze meetcampagne en OVAM heeft intussen laten weten dat er op heden geen plannen zijn om hier een VBO uit te voeren.

Zijpstraat

In deze zone gelden volgende no regret-maatregelen:

Voeding

  • Kinderen jonger dan 12 jaar, immuungecompromitteerde personen, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven of zwanger willen worden, krijgen het advies om geen zelfgeteelde groenten of fruit te consumeren.
  • De rest van de bevolking krijgt het advies om zelfgeteelde groenten of fruit met mate te consumeren en dus een goede mix aan te houden met fruit en groenten die gekocht zijn. Het fruit en de groenten moeten steeds goed gewassen worden voor consumptie.
  • Eet geen zelfgeteeld kleinvee.
  • Eet geen eieren van uw eigen kippen.

Grondwater

  • Drink geen grondwater als drinkwater.
  • Gebruik uw putwater niet om de moestuin te irrigeren of om een zwembad te vullen.

Grond en afval

  • Laat kinderen niet spelen op het onverharde terrein van de site in kwestie.
  • Het verharde terrein op de site moet wekelijks met water schoongemaakt worden.
  • Gebruik geen compost samengesteld met materiaal uit de eigen tuin.
  • Vermijd de verstuiving van braakliggende grond zo veel als mogelijk.
  • Breng groenafval naar het recyclagepark, maar verwijder zo veel mogelijk aarde. Knip de kluit af en laat die in uw tuin. Breng het groen naar het groenafval in het containerpark.
  • Binnen de perimeter horen eieren van eigen kippen voorlopig thuis in de huisvuilzak. Afval van eigen groenten (zonder kluit) en fruit mag wel bij het gft-afval.
  • Buiten de perimeter kunnen eieren en afval van groenten en fruit meegegeven worden met het gft-afval.

Hygiëne

  • Was uw handen, zeker voor de maaltijd.
  • Maak uw huis binnen en buiten schoon met water.

Verder onderzoek

Het wetenschappelijk onderzoek naar PFAS en de mogelijke impact op de gezondheid is nog volop in evolutie. Daarom raadt het Agentschap Zorg en Gezondheid deze maatregelen aan uit voorzorg. Bijkomende onderzoeken in de ruime omgeving en op de risicolocatie zelf moeten de situatie beter in kaart brengen. Op basis van deze nieuwe meetresultaten kan het Agentschap de maatregelen aanpassen.

Voor de aanpak van deze PFAS -risicolocaties kan alleen een bodemonderzoek uitsluiting geven. De afdeling bodembeheer OVAM heeft ons meegedeeld dat het bedrijf Boortmalt zelf een verkennend bodemonderzoek zal uitvoeren.

Het lokaal bestuur staat in contact met de OVAM en het Agentschap Zorg en Gezondheid.

Meer info

Meer informatie vind je als bijlage.

Alle informatie en de meest recente updates rond PFAS/PFOS vind je op de centrale website www.vlaanderen.be/pfos-vervuiling.

Algemene vragen over PFAS/PFOS stuur je naar het mailadres pfas@vlaanderen.be.