omgevingsvergunning voor je horecazaak

Als je je horecazaak gaat verbouwen, dien je ook met de administratieve kant van verbouwingen rekening te houden.

Een omgevingsvergunning is onder meer nodig bij:
  • nieuwbouw en verbouwingen met een horecadoel (zowel binnen als buiten het gebouw)
  • iedere functiewijziging van een gebouw naar horeca
  • plaatsing of wijziging van terrassen (alleen vaste constructies)
  • publiciteitsinrichtingen
  • reclameborden en lichtbakken
  • verlichting (in sommige gevallen)

Welke procedure je moet volgen voor de aanvraag hangt af van het feit of je met een architect werkt of niet.

Wie een pop-up horecazaak opent voor maximaal 120 dagen is vrijgesteld van omgevingsvergunning. Neem wel vooraf contact op met de dienst bouwen & wonen van de gemeente Herent om te controleren of de geplande bestemming niet in strijd is met de bepalingen uit het gewestplan, de plannen van aanleg (BPA), ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP) of verkavelingsvoorschriften.