Oekraïne, overzicht informatie en acties

Lokale informatie, acties ...

We leven mee met de verschrikkingen in Oekraïne. Jullie ook, zo blijkt uit de vele steunaanbiedingen van onze inwoners.


Heb je plek vrij?

Inwoners die een aanbod hebben voor een verblijfplaats voor minstens één jaar kunnen dat melden via onderstaande knop. 1 jaar? De vluchtelingen uit Oekraïne krijgen immers een verblijfsvergunning voor een jaar. Daarom zou het ook een kwaliteitsvolle opvang moeten zijn voor langere duur, die de mensen niet alleen een dak boven het hoofd biedt, maar ook een warm hart toont dat om kan gaan met andermans oorlogstrauma. De gemeente verzamelt en geeft de adressen door aan de federale overheid die de mensen een plaats toewijst. 

Herent helpt Oekraïne #Plekvrij


Je wilt je inzetten als vrijwilliger of buddy?

Je kunt je als vrijwilliger of buddy melden voor hulp in het dagelijkse leven, als vertaler, om hen te begeleiden ... via onderstaande knop. Wij nemen contact met je op om samen te kijken waar je ingezet kunt worden.

Herent helpt Oekraïne #Buddy 

 


Vlaamse informatie

Infolijn Vluchtelingenwerk Vlaanderen

www.vlaanderen.be/vlaanderen-helpt-oekraine


Federale informatie

  • Website
    • Raadpleeg de federale overheidswebsite www.info-ukraine.be voor informatie over Oekraïne, ondersteuning ... Op de website www.info-ukraine.be kunnen Belgische inwoners, Belgen in het buitenland, steden en gemeenten, Oekraïners die reeds in België verbleven en personen op de vlucht terecht voor meer informatie. Verschillende overheidsdiensten werken samen om deze informatie te bundelen. De komende dagen en weken zal de inhoud verder worden aangevuld. Oekraïners op de vlucht vinden er onder andere informatie over de rechten die zij hebben wanneer zij in ons land aankomen, de te ondernemen stappen, hoe voor opvang gezorgd wordt… Ook Belgische inwoners kunnen op de website meer informatie vinden over hoe zij kunnen helpen.
  • Callcenter
    • Daarnaast opent de federale overheid ook een algemeen informatienummer. Het callcenter is elke dag te bereiken via het nummer 02 488 88 88 van 9 tot 17 uur.

Contactgegevens coördinators crisisopvang Oekraïne

Charlotte De Wolf 

oekraine@herent.be