Stook slim en zonder zorgen

Door de energiecrisis zoeken veel mensen naar alternatieve verwarmingsmethoden. Maar ga daar voorzichtig mee om. Sommige methoden kunnen immers voor een overdosis CO zorgen en zijn bovendien brandgevaarlijk. Kies je er toch voor om te stoken? Dan zijn deze 4 aspecten van groot belang.

Vier aspecten zijn hierbij van groot belang:

  • De brandstof: stook uitsluitend droog en onbehandeld hout (dus niet behandeld met chemische producten zoals verf, vernis, oliën en impregneermiddelen). Het is verboden om bv. vezelplaat, triplex, geverfd hout, krantenpapier, plastic of ander afval
    te verbranden
  • Het type kachel of haard: kies voor een kachel met een vermogen dat aangepast is aan de warmtevraag
  • De schoorsteen: zorg voor een goede plaatsing, dimensionering en uitvoering. Wie regelmatig stookt, moet de schoorsteen minstens 1 keer per jaar laten vegen door een vakman.
  • De manier waarop je stookt: hoe beter je stookt, hoe vollediger de verbranding. Kijk hiervoor naar je schoorsteen. Donkere rook is een alarmsignaal.


Die aspecten bepalen of de verbranding correct verloopt en of er al dan niet ongezonde stoffen in je woning of in de buitenlucht terechtkomen. Zo kan ook geur- en roethinder vermeden worden. Hout verbranden wordt afgeraden omdat het de gezondheid kan schaden. Bovendien zorgt het vaak voor geurhinder bij de buren.

Meer tips zijn te vinden op de website van de VMM (https://www.vmm.be/contact/veelgestelde-vragen/faq-binnen-stoken).

Opgelet: Wanneer er hoge fijnstofconcentraties gemeten worden, kan de Vlaamse Milieumaatschappij de bevolking oproepen om enkele dagen geen hout te stoken in haarden of kachels.

maandag 21 november 2022 10.44 u.