Fietslicht aan en gaan!

Herfst en winter staan in ons land gelijk aan donkere dagen, vaak met grillig regenachtig weer. Een degelijke fietsverlichting is dan van essentieel belang. Spijtig genoeg rijden er veel fietsers zonder of met een slecht werkende fietsverlichting, hoewel een goede zichtbaarheid noodzakelijk is.

Wat staat er in de wegcode?

Elke fiets moet twee lichten hebben: een wit of geel fietslicht vooraan en een rood licht achteraan. U mag de lichten op de fiets zelf, maar ook op uw kleding en rugzak bevestigen. U moet de verlichting gebruiken tussen het vallen van de avond en het aanbreken van de dag en ook wanneer de zichtbaarheid overdag minder is dan 200 meter, bijvoorbeeld bij mist of zware regenval. Daarnaast moeten fietsen uitgerust zijn met een witte reflector vooraan, een rode reflector achteraan, oranje pedaalreflectoren en twee oranje reflectoren tussen de spaken van elk wiel of een witte reflecterende strook op de banden.

Extra tips!

  • Controleer steeds uw fietsverlichting voor u vertrekt.
  • Maak regelmatig uw reflectoren schoon.
  • Zorg in het donker voor voldoende reflectie.
  • Fietsverlichting is kwetsbaar, reservelichtjes zijn zeker geen overbodige luxe.
  • Let extra op bij regenweer of mist! Autobestuurders zullen u minder goed zien en kunnen niet altijd inschatten wat u gaat doen.

De politiezone HerKo zal de komende periode gericht controleren op het correct gebruik van fietsverlichting.

maandag 17 oktober 2022 11 u.